Leder: Bye-bye Venstre

Slettet Bruger,

15/05/2007

For et halvt år siden spurgte analyseinstituttet Epinion for Ugebrevet A4 Venstres vælgere, hvad de forventede af deres parti.

To ud af tre svarede, at de først og fremmest ville have "et liberalt, borgerligt parti, der adskiller sig fra Socialdemokraterne, og som kæmper for borgerlige mærkesager som skattelettelser og liberaliseringer". Men Anders Fogh Rasmussen var ligeglad med den store majoritet af kernevælgere i sit parti.

I samme måling blev Venstre-vælgerne spurgt, hvilken politisk dagsorden ud af 10 mulige, de opfattede som vigtigst. Hver fjerde svarede skattelettelser, og det ønske blev dermed den ubestridt mest efterspurgte mærkesag af alle. Men Anders Fogh Rasmussen var ligeglad.

I stedet fortalte han i ramme alvor sine kernevælgere, hvordan han var blevet klogere, mere moden og mere berejst i sin tid som statsminister, hvorfor han selvfølgelig ikke længere kunne mene det samme som sine - underforstået - stadig lige dumme, umodne og provinsielle kernevælgere.

Indtil for en uge siden følte mange Venstre-vælgere, at de ikke havde andet valgt end at finde sig i denne desavouering af deres holdninger, for der var ikke noget alternativ at stemme på. Dansk Folkeparti optrådte mere socialdemokratisk end Socialdemokraterne selv, og de Konservative med Danmarkshistoriens største vits af en partileder, Bendt Bendtsen, i spidsen ville ikke udfordre Venstre, men nød i stedet bare hofballerne og ministerbilerne.

Men så meldte Ny Alliance sig i denne uge på banen som det tilsyneladende mest reformivrige borgerlige parti på Christiansborg. Nu er der pludselig et valg for de vælgere, der før ikke havde noget: de kan vælge Foghs Venstre fra, på samme måde som Venstre har valgt dem fra. Allerede nu har hver sjette Venstre-vælger taget konsekvensen og meddeler, at de ville stemme på Ny Alliance, hvis der var valg i dag.

For Fogh er det ikke en voldsom katastrofe - Ny Alliance vil efter al sandsynlighed pege på ham som statsminister. Men alle de dikkende lammehaler, som nu i mere end fem år har rendt rundt på Christiansborg forklædt som folketingsmedlemmer for Venstre, brægende nøjagtig det budskab de fik at vide af deres herre og hyrde i Statsministeriet, at de skulle bræge, står nu til at få løn som fortjent. 8-9 stykker må aflevere deres mandat til en kandidat fra Ny Alliance, hvis den seneste meningsmåling står til troende.

Måske kan det lære dem at tænke selv en anden gang og følge deres egen overbevisning. Men man skal ikke regne med det.


Kilde: