Langballe: Ja, det er uvestligt

Slettet Bruger,

02/10/2007

Af Ole Birk Olesen

Jesper Langballe, tror du på, at alternativ behandling som akupunktur, zoneterapi og homøopati kan helbrede syge mennesker?
"Ikke når du nævner sådan en masse i flæng. Så enkelt kan jeg ikke gøre det op. Zoneterapi og akupunktur - de her klassiske, kinesiske helbredelsesmetoder - dem tror jeg da på, altså. Det er jo fuldstændigt evident, at det virker," siger Jesper Langballe til 180Grader.dk.

Nå?

"Mens sådan noget som homøopati er jeg noget mere tvivlende overfor."

Bygger zoneterapi og akupunktur ikke på østlig mystik om ikke-dokumenterede energibaner i kroppen, som står helt i modsætning til en vestlig oplysningstradition?
"Jo, det er rigtigt nok. Derfor har man også længe været skeptisk overfor det, for det kan dårligt nok verificeres udfra den videnskabstradition, som vi har i Vesten. Men rent empirisk må man jo simpelthen bøje sig for, at det virker."

Tager den vestlige videnskabstradition ikke netop udgangspunkt i empiri?
"Jo, den er empirisk funderet, men nu tænker jeg på den empiri, der går ud på, om folk bliver raske eller ej. Men det er rigtigt nok, at med den empiri, som kommer ud af laboratorieundersøgelser, der kan man ikke rigtigt verificere det."

Hvad er det så for en anden empiri, der kan verificere det?
"Det er jo den empiri, der kommer af, om man helbreder folk med akupunktur eller bedøver dem med akupunktur, og så at det simpelthen virker."

Men det er jo også det, man undersøger i almindelig medicinsk videnskab: Om det virker i højere grad end en kalktablet, populært sagt - altså placebo.
"Jaja, det er klart, og det skal da også undersøges, men altså jeg vil sige ... ja, hvad skal jeg sige?"

Er det ikke nærmest udansk at springe om bord i Østens mystik i stedet for at holde sig til den gode, gamle og danske videnskabstradition, som er udviklet i Vesten?
"Jo, det ... Jeg ved ikke ..."

Det er vel nærmest middelalderligt og formørket, er det ikke?
"Udansk er et lidt mærkeligt ord at bruge, synes jeg. Du kan kalde det uvestligt, for naturvidenskab og medicinsk videnskab er jo ganske vist international, men den er international vestlig. Men om vi er udanske eller uvestlige, er jeg sådan set ligeglad med, hvis det viser sig, at det har en fuldkommen sikker effekt. Og der vil jeg sige, at akupunktur og zoneterapi mener jeg er seriøst, mens jeg ikke vil sige det om homøopati, der jo er noget forbandet sludder," siger Jesper Langballe.

[email protected]

Kilde: