Løkke: Opgør om euro i denne valgperiode

Regeringen vil have afskaffet alle danske EU-forbehold og altså også euro-forbeholdet i denne valgperiode

Slettet Bruger,

28. maj 2008

Regeringen vil have afskaffet alle danske EU-forbehold og altså også euro-forbeholdet i denne valgperiode. Det er meldingen fra finansminister Lars Løkke Rasmussen i et interview med Reuters i dag.

"Vi ønsker et fuldt medlemskab i den nuværende valgperiode. Det er vores hensigt," siger finansministeren.

Der har været mange spekultationer om, hvorvidt regeringen tør sende euro-forbeholdet, der vurderes at have større opbakning i befolkningen end rets- og forsvarsforbeholdene, til afstemning. Men ifølge Løkke er det altså regeringenns "hensigt" at sende euroen til afstemning inden det førstkommende folketingsvalg, der skal finde sted senest i 2011.

"Når alt andet skubbes til side, så drejer debatten sig dybest set om, hvorvidt vi ønsker fuldt medlemskab af EU, eller om vi på grund af en besynderlig blanding af national stolthed og manglende selvtillid ikke tør være med i klubben," mener Lars Løkke Rasmussen.

Ny Alliances Anders Samuelsen har på lige fod med Saxo Banks direktør Lars Seier Christensen advaret mod dansk tilslutning til euroen, fordi mange store EU-lande ikke er villige til at føre en økonomisk politik, som kan bakke op om en sund valuta, men den indvending mener Lars Løkke Rasmussen, at han kan afvise.

"Ved folkeafstemningen i 2000 var der en stor debat om, hvorvidt euroen var en stærk valuta. Der blev skabt myter om, at det var en svag valuta, og at den kunne føre til inflation. I dag er situationen helt anderledes. Euroen er en stærk valuta, og den Europæiske Centralbank har vist, at den kan føre en stærk monetær politik," siger Lars Løkke Rasmussen til Reuters.

ole@180grader.dk