Løkke: Den økonomiske vækst skal tilbage til Danmark

Statsminister Lars Løkke Rasmussen brugte den første del af i åbningstale til folketingssalen til at slå fast, at ikke alene den danske, men hele d...

Slettet Bruger,

06/10/2009

Statsminister Lars Løkke Rasmussen brugte den første del af i åbningstale til folketingssalen til at slå fast, at ikke alene den danske, men hele den europæiske model ikke har været god til at skabe økonomisk vækst i de senere år.

"Den økonomiske krise har sat yderligere fart på en udvikling, som allerede er i gang. En udvikling, hvor lande i Asien stormer forbi Europa og USA, med positive vækstrater trods krisen. Hvor Europa - og derfor også Danmark - mister jobs, som vi ikke kan genskabe. Hvor vi risikerer at tabe velstand. Og taber vi velstand - så taber vi velfærd! Så taber vi international indflydelse. Så taber vi tryghed. Ultimativt taber vi håbet om en bedre fremtid, end den vi selv arvede. Det må ikke ske. Derfor skal vi erobre væksten tilbage. Det bliver en kamp," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Løsningen er bl.a. at få en bedre balance mellem det danske lønniveau og danskernes produktivitet, mener statsministeren:

"Vi skal kæmpe mod lav produktivitet. Siden midten af 90'erne er produktiviteten vokset mindre i Danmark end i stort set alle andre OECD-lande. Det går ikke. Vi skal kæmpe for vores konkurrenceevne, der er under pres. Vi må have løn og produktivitet til at mødes."

Hvordan det skal gøres, kom Lars Løkke Rasmussen ikke med svar på. I stedet henviste han til arbejdet med at finde ud af det i regeringens Vækstforum. Men problemet skal i hvert fald ikke løses med den økonomiske politik, som Socialdemokraterne og SF har fremlagt, fastslog statsministeren.

"Vil en ekstra erhvervsbeskatning øge eller svække vores muligheder i den globale konkurrence? Svaret er klart: Ekstra byrder på virksomhederne vil flytte endnu flere arbejdspladser ud af landet. Det går ikke. Vil en særlig skat på høj indkomst øge eller svække vores muligheder i den globale konkurrence? Svaret er klart: Det vil stække virkelysten og muligheden for at tiltrække dygtige folk fra resten af verden. Det går ikke. Danmark har ikke brug for at skære virkelysten ned. Tværtimod. Vi skal have kreativitet og idéer til at gro. Vi skal være klar til at omstille os. Det er en disciplin, vi tidligere har vist, vi behersker," sagde Lars Løkke Rasmussen.

[email protected]

Kilde: