Kulturpolitikere: Vi kan ikke bruge skuespillernes rapport til noget

Slettet Bruger,

29/06/2007

Af Ole Birk Olesen

Det var med stor glæde, at Dansk Skuespillerforbund kunne præsentere en rapport, som angiveligt skulle vise, at samfundsøkonomien forbedres med 3,3 kroner for hver gang, der uddeles én krone i teaterstøtte. Rapporten blev straks sendt til Folketingets kulturudvalg, men herfra er meldingen nu, at rapporten, som er udarbejdet af lektor Lise Lyck fra Copenhagen Business School, ikke kan bruges til noget som helst.

Baggrunden er, at rapporten her på 180Grader.dk er blevet undsagt af tidligere overvismand og økonomiprofessor Torben M. Andersen.

"Jeg deler kritikken og er lidt rystet over, at CBS vil lægge navn til en sådan analyse," siger SF's kulturordfører, Holger K. Nielsen, til 180Grader.dk: "Jeg kan ikke bruge den og finder det i øvrigt absurd, at teatrenes værdi skal måles efter, om de skaber vækst i restaurationsbranchen. Det bekræfter for mig, at hele konceptet om 'oplevelsesøkonomi' er overvurderet. Og at det i alt fald ikke har noget med kulturpolitik at skaffe."

Torben M. Andersen har pointeret, at rapportens forudsætning om, at folk sætter ekstra gang i økonomien, når de går i teateret - fordi de bruger penge på restaurantbesøg, transport og børnepasning - ikke holder, fordi de penge under alle omstændigheder vil blive brugt på et senere tidspunkt, også selvom folk bliver hjemme på aftenen.

"Det er jo helt rigtigt, at folk ikke vil brænde deres penge, hvis de ikke går i teateret, men bruge dem på noget andet. Den påstand, at teatertilskud skaber ekstra økonomisk aktivitet, er altså bristet," siger de Konservatives kulturordfører, Jakob Axel Nielsen.

Så den rapport kan du altså ikke bruge til noget?
"Nej, det er rigtigt. Men som kulturordfører vil jeg alligevel gerne bruge penge på kulturen. Det er på så mange andre måder samfundsgavnligt."

R: Lav en ny rapport
Også de Radikales kulturordfører, Simon Emil Ammitzbøl, har svært ved at tage Dansk Skuespillerforbunds teaterrapport alvorligt.

"Man har vist haft hænderne for højt oppe, da man så konklusionen i rapporten. Men vores udgangspunkt er et helt andet, nemlig at det i det hele taget er godt for samfundet at have støtte til teatre, uanset om der er et stort økonomisk afkast af det eller ej," siger Simon Emil Ammitzbøl.

Når en af landets førende økonomer siger, at rapporten ikke holder, kan man så bruge den til noget?
"Jeg vil sige det sådan, at hvis det var mig, der havde lavet rapporten, så ville jeg nok lytte til, hvad Torben M. Andersen siger og så prøve at køre den igennem med en ny metode."

Hos Dansk Skuespillerforbund skyder formand Henrik Petersen nu ansvaret for rapporten helt fra sig.

"Jeg bliver nødt til at sige, at jeg ikke udtaler mig med vægt om økonomiske spørgsmål. Vi har som skuespillerforbund henvendt os til nogen forskere og spurgt, hvordan sådan en undersøgelse kan laves. Mere har vi ikke blandet os i det, og vi har helt støttet os til Center for Turisme og Kulturel Ledelse ved Copenhagen Business School. Jeg har fået at vide, at det er kompetente folk," siger Henrik Petersen.

Er Torben M. Andersen lige så anerkendt som Lise Lyck?
Han er ikke meget for at sige, hvor mange penge Dansk Skuespillerforbund har brugt på rapporten, men han vil gerne afsløre, at det er et sekscifret beløb.

"For et forbund med et par tusinde medlemmer og den økonomi, som vi har, er det en stor investering. Vi var meget glade for resultatet, men det var også med megen betænkelighed, at vi satte den i gang."

Men hvad siger du til, at I ifølge økonomiprofessoren har betalt for et produkt, som ikke holder?
"Det synes jeg nu ikke, at du har ført sandhedsbevis for. Jeg har en anerkendt forskers ord for, at det her holder."

Hmm ... Hun er i hvert fald ikke så anerkendt som Torben M. Andersen.
"Det hævder du."

Vi taler om en tidligere overvismand og formand for Velfærdskommissionen og professor i økonomi ved Aarhus Universitet.
"Jeg har dit ord for, at han siger, som han gør, og jeg har dit ord for, at han så i øvrigt skulle være mere betydningsfuld og mere anerkendt end Lise Lyck. Men jeg føler mig ikke ganske overbevist om, at han har udtalt, at der overhovedet ikke er hold i undersøgelsen."

Han har udtalt: 'Rapportens metode giver et klart overvurderet billede af de samfundsmæssige effekter af teaterstøtte'. Det er vist kun, fordi han er en pæn mand, at han ikke siger, at rapporten er videnskabeligt uredelig.
"Det er muligt, at det er det, han siger, men han siger stadig ikke, at teatertilskud er ren tilsætning for samfundet. Det har han ikke sagt."

At putte rent vand i vandpytterne
Men den metode I bruger til at hævde, at det ikke er tilsætning, kunne med samme rimelighed bruges på en aktivitet, der går ud på at tømme alle vandpytter for vand og fylde rent vand i dem. Også der fører det til, at der bliver brugt penge på transport til og fra arbejde, børnepasning og indkøb af frokost.

"Det er selvfølgelig en sjov sammenligning, du kommer med der, fordi du beskriver noget, der er fuldstændig nyttesløst."

Jeg fortæller dig bare, at den metode, som er anvendt, også kan anvendes på det fuldstændigt nyttesløse og give det samme resultat, som I har fundet.

"Det ved jeg så ikke. Det er jeg så ikke helt sikker på. Jeg kan bare konstatere, at min grundholdning er, at selvom der er økonomisk tilsætning, er det selvfølgelig ikke nyttesløst at give penge til teatrene," siger Henrik Petersen.

Kilde: