Kommune truer: Først gør vi jorden værdiløs, så eksproprierer vi

I Hillerød vil kommunen i en sag ekspropriere jord og herefter gøre den mere værd med en ny lokalplan og sælge med profit

Slettet Bruger,

15/04/2008

I Hillerød vil kommunen i en sag ekspropriere jord og herefter gøre den mere værd med en ny lokalplan og sælge med profit. I Fredericia truer politikerne med borgmesteren i spidsen nu med den omvendte model: Først skal en gigantisk grund ved havnen gøres nærmest værdiløs ved at ændre lokalplanen, så den kun kan bruges til park, kultur o.lign. Herefter vil kommunen ekspropriere jorden til favørpris, skriver Børsen.

Arkitekten bag modellen er den socialdemokratiske borgmester Uffe Steiner, og ofret for kommunens spekulation er den norske virksomhed Yara, som ejer 132.773 attraktiv havnegrund i Fredericia. Yara ønsker at sælge grunden og har fået den vurderet til 415 mio. kr. Men den pris kommer ikke til at holde, hvis kommunen som planlagt laver lokalplanen om.

"Nu vil vi udlægge området til offentlige formål og eventuelt ekspropriere det efterfølgende," forklarer Uffe Steiner til Børsen.

Han er fuldt ud klar over konsekvenserne for Yaras erstatning, når området udlægges til park, kultur m.v.

"Området bliver betydeligt mindre værd," siger Steiner, men han skyder skylder på Yara. Virksomheden burde tidligere have fundet ud af, hvad der skulle ske med grunden, mener han.

Yara mener omvendt, at Fredericia Kommune har været uvillig til forhandling og ved at gå til sagen med stor modvilje vil ende med at påføre Yara et trecifret millionbeløb i tab.

"Truslen om ekspropriation er et groft angreb på ejendomsretten og samtidig en dårlig anvendelse af skattekroner, der vil gå til advokater, selve eksproprieringen og rettergangsomkostninger," siger Stefan Swanström, der er administrerende direktør i Yara Danmark til Børsen.

[email protected]

Kilde: