Kommentatorer i anledning af Fogh-jubilæum: Schlüter gjorde en større forskel

Poul Schlüter gjorde en større forskel for Danmark i sin tid som statsminister end Anders Fogh Rasmussen har gjort

Slettet Bruger,

18/04/2008

Poul Schlüter gjorde en større forskel for Danmark i sin tid som statsminister end Anders Fogh Rasmussen har gjort. Sådan lyder konklussionen enstemmigt fra tre borgerlige samfundsdebattører og aviskommentatorer i Jyllands-Posten i dag i anledning af Anders Fogh Rasmussens 10 års jubilæum som formand for Venstre.

Avisen har spurgt de tre samt flere nuværende og tidligere politikere fra Venstre, og tendensen er klar: Det er kun dem med tilknytning til Venstre, som mener, at Anders Fogh Rasmussen har gjort en skelsættende indsats som statsminister for Danmark.

"Med Schlüter skete der et værdiskred i borgerlig retning. Som socialdemokraterne, da de kom til magten, var nødt til at forholde sig til, og derfor kom de i realiteten til at føre borgerlig politik. Lignende resultater har Fogh ikke leveret," siger Berlingske Tidendes kommentator Claes Kastholm Hansen til Jyllands-Posten.

Hans Engell, tidligere minister og partileder for de Konservative, nu politisk kommentator, er enig:

"Schlüter har sat de største aftryk - det er hans økonomiske politik, der føres den dag i dag, og Danmarks aktivistiske udenrigspolitik blev lagt under Schlüter- og Nyrup-regeringerne. Schlüter måtte i 10 år arbejde med to flertal - hvilket gav ham langt vanskeligere arbejdsvilkår end Fogh. Det har gjort det muligt for Fogh at gennemføre ting, som aldrig kunne være lykkedes i Schlüters tid. Alligevel blev det Schlüter, der tog et opgør med årtiers fejlslagne politik. På den baggrund har Fogh-regeringens resultater tros alt været mere begrænsede."

Weekendavisens polemiske kommentator Ulrik Høy har også svært ved at se Fogh som den store forandrer af Danmark.

"Schlüter har sat større fodaftryk, fordi han gav plads til sine folk, mens Fogh vil fremstå som en lommediktator, der gjorde samfundet mindre liberalt og mere kollektivistisk disciplineret. Fogh kan se tilbage på fine stunder i EU, og i den hjemlige politik er han den ubestridte leder af både regeringen og sit eget parti. Så politisk er han urørlig, men jeg vil nødig se ind i hans sjæl. Jeg mener, at han har solgt ud af alle principper," siger Ulrik Høy til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: