Det tog hende ikke mange dage at gøre sig bemærket. Karen Jespersen, genudnævnt socialminister, går nu imod regeringens officielle politik på EU-området.
"Jeg mener stadigvæk, at det er en dårlig ide, at Tyrkiet skal være med i EU," siger Jespersen til Jyllands-Posten.
Da Karen Jespersen i sin tid nedlagde sit socialdemokratiske folketingsmandat skete det blandt andet med henvisning til de problemer, hun havde fået på baggrund af et krav om en dansk folkeafstemning om tyrkisk medlemsskab. Ved at fastholde får hun Folketingets EU-kritiske partier til at lugte blod.
"Regeringen har nu optaget et nyt medlem, som har en stor politisk historie bag sig. Den handler bl.a. om, at hun meldte sig ud af Socialdemokratiet, fordi hun støttede Dansk Folkepartis ønske om at få en folkeafstemning om Tyrkiets medlemsskab. Når man tager hende ind på en central post i regeringen, må man forvente, at der i regeringen har været diskussioner om, at regeringen må tilpasse sig det synspunkt," udtaler Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt.
Per Stig Møller i samråd
Folketingets Europaudvalg har på baggrund af Karen Jespersens holdning kldt udenrigsminister Per Stig Møller i samråd. Umiddelbart er der dog ingen vaklen i geledderne hos den konservative minister.
"Regeringens holdning er klar og uændret. Tyrkiet er kandidatland, men som jeg har sagt før: Det har hele tiden været klart, at Tyrkiet kun kan optages, hvis Tyrkiet opfylder alle betingelserne, og hvis EU er i en tilstand, hvor EU kan optage Tyrkiet. Vi har indledt optagelsesforhandlingerne med henblik på optagelse, men resultatet er ikke givet på forhånd," siger Per Stig Møller.
Meningsmålinger viser, at et flertal af danskerne er imod tyrkisk EU-medlemsskab.