Kæmpe overskud på de offentlige budgetter

Slettet Bruger,

02/05/2007

Af Thomas Breitenbach Jensen

I en ny opgørelse fra Danmarks Statistik over EU-landenes offentlige overskud og gæld, kommer Danmark ind som det land med det største overskud. Hele 4,2 procent af BNP for 2006, hvilket i kroner og øre svarer til 68,7 mia.

Ifølge cheføkonom i tænketanken CEPOS, Mads Lundby Hansen, vil overskuddet formentlig betyde, at regeringen på et tidspunkt meddeler, at der er plads til at vifte med ørerne i den offentlige økonomi.

"Det helt store spørgsmål er så, om råderummet skal gå til større offentligt forbrug eller til skattelettelser. Set fra et vækstperspektiv bør pengene anvendes på kloge skattelettelser, der stimulerer arbejdsudbuddet mest muligt. Det øger beskæftigelsen og velstanden. Anvendes råderummet derimod på offentligt forbrug, får man ikke en positiv effekt på arbejdsudbuddet og beskæftigelsen på lang sigt," siger Mads Lundby Hansen til 180Grader.dk.

Men på baggrund af de tilkendegivelser, der kommer fra V og K om kvalitetsreformen, er han bekymret for, at råderummet bliver anvendt til højere offentlig forbrug.

"Dette vil være beklageligt, da en sådan prioritering ikke forbedrer Danmarks langsigtede vækstperspektiver," slutter Mads Lundby Hansen.

Kilde: