Jobcentre fungerer stadig ikke

Slettet Bruger,

24/09/2007

Landets jobcentre har ikke formået at forbedre sig, efter en undersøgelse tidligere på året viste, at tre ud af fire ledige ikke blev præsenteret for ledige job på centrene. Det var ellers løftet fra Beskæftigelseministeriet og jobcentrene, men nu viser nye tal, at gruppen kun er faldet med et procentpoint. Antallet af ledige, der oplever at centrene hjælper dem med at finde nyt job er bare 17 procent eller cirka en ud af seks. Det skriver Ugebrevet A4.

"Undersøgelsen bekræfter, at jobcentrene ikke er oppe at køre endnu, og nu synes jeg faktisk, at Claus Hjort Frederiksen er til grin. Jeg er helt sikker på, at en af de helt centrale forklaringer på at jobcentrene ikke fungerer, er at de mangler ressourcer. Det er ministeren, der har ansvaret for, at det kommer til at virke, og nu nærmer det sig det pinlige," siger Harald Børsting, sekretær i LO, der har bestilt undersøgelsen hos analyse Danmark.

Også hos Dansk Arbejdsgiverforening vækker undersøgelsen bekymring.

"Der er et stort ledelsesmæssigt ansvar for, at det her bliver vendt meget markant. Det gælder ledelsen på allerhøjeste niveau hos beskæftigelsesmiinisteren, og det gælder ledelsen i kommunerne. Det her skal vendes," siger DA´s chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen.

Mange ledige søger ikke job
Undersøgelsen viser også, at mange ledige ikke selv gider søge job. 11 procent af ledige dagpengemodtagere har ikke søgt et eneste job i den seneste måned, mens tallet for kontanthjælpsmodtagere er på hele 40 procent.

"Det er bekymrende, at der er tale om så mange. Det er meget alvorligt, at vi kan konstatere, at store grupper af ledige reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er en opgave for jobcentrene at forfølge det, så der er en sikkerhed for, at de ledige lever op til de forpligtelser, der er knyttet til deres offentlige ydelser, siger Jørgen Bang-Petersen.

Formanden for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening, borgmester Erik Nielsen (S) fra Rødovre, er ikke enig i kritikken af jobcentrene. Antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet med 14.000 på et halvt år, og det sætter sit præg på centrenes arbejde, mener han.

"Det er klart, at en stor del af de kontanthjælpsmodtagere, der nu er tilbage, ikke er arbejdsmarkedsparate. Derfor handler det ikke ubetinget om at tilbyde et job lige med det samme. Ofte skal man først bruge nogle andre redskaber, og så er det klart, at kontanthjælpsmodtagerne svarer, at deres jobsamtaler ikke har handlet om job, eller at de ikke har fået hjælp til at søge job," siger Erik Nielsen.

[email protected]

Kilde: