Jeppe Nybroe undersøges for yderligere fusk

Slettet Bruger,

11/08/2007

Hvis Jeppe Nybroe i andre tilfælde har vildledt seerne, skal det frem i lyset. Derfor vil Danmarks Radio nu undersøge hans tidligere nyhedsindslag og sikre sig, at han ikke har manipuleret med fakta i flere tilfælde. Det skriver Jyllands-Posten.

Endnu har DR dog ikke fundet yderligere finker fra Jeppe Nybroes pande. På baggrund af de indslag, man indtil nu er nået igennem, siger nyhedschef Ulrik Haagerup til Jyllands-Posten:

"Vi har ingen grund til at tro, at Jeppe Nybroe har manipuleret i flere tilfælde."

Grim smag i munden
Jeppe Nybroe gjorde sig uheldigt bemærket, da han den 29. juli i et indslag fortalte, at han fulgte nogle af de sidste danske styrker ud af Irak. I virkeligheden var indslaget filmet knap to dage før og viste danske styrker på vej ind i Irak.

Affæren har indtil nu medført en skriftligt advarsel og en tremåneders-karantæne fra skærmen for Jeppe Nybroe, der dog må formodes fortsat at lave journalistik for DR's TV Avisen bag skærmen.

Tidligere udlandschef for TV Avisen, Torsten Jansen, har før arbejdet sammen med Jeppe Nybroe. Han roser Jeppe Nybroes talent og mod til at tage afsted med kort varsel.

"Men denne sag er dybt alvorlig og efterlader mig med en grim smag i munden. Jeg tænker selvfølgelig på, om han har manipuleret før," siger Torsten Jansen.

"Kun ét skud i bøssen"
"Da jeg hørte om denne sag, blev jeg enormt vred og skuffet, for jeg har så mange gange stået på mål for Jeppe Nybroe, når han er blevet beskudt både internt og eksternt. Det har jeg gjort i tillid til ham. Jeg har altid stolet på hans version af, hvad der er sandt og falsk, ligesom jeg har gjort med alle andre."

Torsten Jansen mener, at DR har skudt sig selv i foden med en bazooka, da det er TV Avisens mest profilerede ansigt, der er blevet grebet med fingrene nede i kagedåsen.

"Er du én gang blevet taget i at lyve eller manipulere ud over en grænse, så er din troværdighed røget. Du har kun ét skud i bøssen. Jeg har selv været udlandsjournalist og ved, hvor nemt det er at snyde, og hvor fristende det er. Men gør du det, er du ude på en uoprettelig glidebane."

Strammede oplæg
Blandt medarbejderne på TV Avisen er nogle utilfredse med, at Jeppe Nybroe som studievært strammer reporternes oplæg til indslagene. I mindst et tilfælde har det ført til en beklagelse fra TV Avisens chef, Henrik Keith Hansen. Han måtte beklage over for Danske Slagterier, at Jeppe Nybroe i introduktionen til et indslag om en uvildig advokatundersøgelse af dyretransporter havde vildledt seerne.

Selv om undersøgelsen rummede kritik og førte til en skarp påtale til en af de ansvarlige for transporterne, hvilket fremgik af selve indslag, lød Jeppe Nybroes præsentation af indslaget: "Grisebranchen frifinder sig selv."

Det medførte en klage fra Danske Slagterier og altså også en beklagelse fra TV Avisen.

[email protected]

Kilde: