Hypokondere er dobbelt så dyre for sundhedsvæsenet

Hypokondere eller personer med den mindre belastende etikette - sygdomsangst - koster sundhedssystemet dobbelt så meget som en gennemsnitlig patien...

Slettet Bruger,

03/09/2009

Hypokondere eller personer med den mindre belastende etikette - sygdomsangst - koster sundhedssystemet dobbelt så meget som en gennemsnitlig patient med en veldefineret sygdom. Det skriver dagbladet Børsen.

Men regningen bliver endnu tungere, hvis den praktiserende læge får besøg af personer med funktionelle lidelser. Det vil sige lidelser med fysiske symptomer, men hvor der ikke kan påvises nogen veldefineret kirurgisk eller medicinsk sygdom.

En sådan patient koster systemet 16.000 kr. om året, mens en hypokonder koster 8000 kr. En gennemsnitlig patient koster til sammenligning 4000 kr. årligt.

Regnestykket stammer fra et endnu ikke offentliggjort forskningsprojekt, som Per Fink, professor og ledende overlæge i funktionelle lidelser og psykosomatik ved Århus Universitetshospital, står bag.

"Patienter med sygdomsangst og patienter med funktionelle lidelser har et klart overforbrug af sundhedsydelser," siger Per Fink til Børsen og tilføjer, at beløbene umiddelbart lyder af lidt.

Men han fastslår, at der er tale om mange penge, da godt tre procent af den danske befolkning lider af en svær grad af sygdomsangst, ligeledes lider omkring tre procent af befolkningen af en svær grad af funktionelle lidelser. De er så påvirkede og handicappede, at de står uden for arbejdsmarkedet eller er i risiko for at miste tilknytningen til det.

[email protected]

Kilde: