Hemmelig liste over forbudt flybagage bliver offentliggjort

Efter mere end fem år med hemmelighedkræmmeri bliver det nu offentliggjort, hvad man som flyrejsende i EU ikke må have med ombord som håndbagage, s...

Slettet Bruger,

14/04/2008

Efter mere end fem år med hemmelighedkræmmeri bliver det nu offentliggjort, hvad man som flyrejsende i EU ikke må have med ombord som håndbagage, skriver politiken.dk. Listen har eksisteret hele tiden, men af påståede sikkerhedshensyn har EU ment, at det skulle komme som en overraskelse for rejsende med f.eks. en tennisketcher, at den ikke må bringes med i kabinen.

I slutningen af sidste uge modtog EU-kommissionen, der har magten til at gøre listen synlig for offentligheden, imidlertid en verbal lussing af EF-domstolen. I en udtalelse efter en konkret sag kaldte advokat Eleanor Sharpston således kommissionens hemmelighedskræmmeri "fundamentalt absurd". Og det har gjort indtryk, for nu oplyser talsmanden for EU's transportkommissær, Jacques Barrot, at listen over de forbudte ting snart vil blive offentliggjort.

Hidtil har EU-Kommissionen ellers betragtet listen som indeholdende "følsomme oplysninger".

"Det er informationer, som ikke kan offentliggøres. Det er informationer til tjenestebrug," siger talsmanden ifølge politiken.dk med henvisning til, at særlige dele af listen ikke bør komme dem, der ønsker at smugle våben ombord på fly, i hænde.

Reprimanden, der har fået kommissionen til at handle, kommer i forbindelse med en kørende sag om en tysk læge, der i september 2005 blev nægtet adgang til et fly, fordi han havde sine tennisketsjere med i håndbagagen.

[email protected]

Kilde: