Frafaldne vælgere: Ny Alliance mere borgerligt end forventet

Slettet Bruger,

10/09/2007

Selv om skattespørgsmålet i lang tid var et af de få offentliggjorte politikområder fra Ny Alliance, er partiets skatteudspil alligevel for hård kost. I hvert fald for mange af de vælgere, der meldte sig klar til at sætte kryds ved Khader og co., da Ny Alliance blev stiftet i maj. Det viser en undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Af 706 personer, der dengang erklærede at villle stemme på Ny Alliance, er 62 procent faldet fra. Og frafaldet skyldes i høj grad, at vælgerne synes, partiet er for borgerligt. Fire ud af ti fortæller i hvert fald, at Ny Alliance er mere borgerligt, end de havde forventet.

"Det eneste Ny Alliance rigtig har fået medie-omtale på, er partiets skatteudspil. Målt på en traditionel politisk/økonomisk skala er skattepolitikken meget højreorienteret, og så er det kun naturligt, at vælgerne ser partiet som borgerligt," siger valgforsker og lektor ved statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

24 procent af de vælgere, som er forsvundet fra Ny Alliance, vil nu stemme på Socialdemokraterne. Omvendt har partiet bedre held med at holde på Venstre-folk: Kun 16 procent af de frafaldne vil stemme på Venstre.

Skat vil fortsat fylde meget
Partiets tre stiftere har hele tiden udtalt offentligt, at de ikke er skuffede over at kunne fastholde niveauet fra den første tids meget optimistiske meningsmålinger. Og Gitte Seeberg erklærer da også endnu en gang forståelse for folks fravalg.

"Skattetemaet har fyldt enormt meget hen over sommeren og vil også gøre det i fremtiden. Men jeg håber da, at vælgerne vil se os som mere uafhængige af blokken, når de får nærmere kendskab til vores miljø-, udlændinge- og udenrigspolitik, der bliver beskyldt for at være venstreorienteret," siger Seeberg.

Kun 10 procent af de medvirkende i undersøgelsen ser Ny Alliance som mere venstreorienteret end forventet.

Alliancens vælgertilslutning er faldet fra 11 procent til at ligge relativt stabilt omkring 5 procent. Det svarer til at 200.000 vælgere er røget fra.

[email protected]

Kilde: