Endnu en gang har forsvaret rodet sig ud i et fejlslået megaindkøb, som meget minder om det berønte spionfly Tårnfalken, der først kunne flyve, da det blev solgt til det canadiske luftvåben.
Da forsvaret i 2000 skulle investere i et splinternyt radarsystem, valgte forsvarets indkøbere at bruge pengene på et usikkert og endnu ikke testet udviklingsprojekt i stedet for et sikkert produkt. Nu har forsvaret brugt omkring 130 millioner kroner på radarsystemet Ocean Eye, der skulle spare omkostninger og besvær. Men systemet har på intet tidspunkt i sin anvendelsestid levet op til forventningerne. Det afslører Information i dag.
"Gentagne forsinkelser, fejl og mangler", "yderst kompleks og vanskeligere end oprindelig antaget", "problemer med billedkvaliteten og brugergrænsefladen", "ikke optimalt og præget af store forsinkelser"...
Sådan beskriver Forsvarskommandoen det famøse radarsystem i en klassificeret redegørelse d. 18. april 2007 til Forsvarsministeriet.
Meningen med indkøbet af Ocean Eye var at lette arbejdet, når forsvarets to Challenger-fly skulle på vingerne enten på havovervågning eller fiskeriinspektion. Før i tiden skulle man skifte radarsystemet ud i flyene, alt efter om de skulle bruges til det ene eller andet formål. For at spare ressourcer i længden begyndte man at se sig om efter et radarsystem, der kunne bruges til begge opgaver, selvom de er meget forskellige.
Kontinuerlig misinformation
I 2000 underskrev forsvaret købsaftalen med det amerikanske selskab Telephonics. I tiden efter det første hardware til Ocean Eye-systemet blev leveret i 2003, var systemet "præget af flere systemnedbrud", men har siden maj 2006 fungeret "stabilt". Systemet virker dog kun til fiskeriinspektion, og hvis Challenger-flyet holder sig under en vis højde. Derfor bruger man nu kun systemet til fiskeriinspektion på Grønland og Færøerne. Herhjemme benytter man den gammeldags, men sikre metode med at skifte radarudstyr efter formål.
Forsvarskommandoen erkender at have misinformeret Forsvarsministeriet om succesen af Ocean Eye ved for længe at have givet positive tilbagemeldinger, selvom systemet ikke virkede. Forsvarskommandoen vil ikke sætte tal på de ekstra omkostninger, fadæsen har ført med sig.
hsh