Fogh freder livsvarig støtte til kunstnere

Det bliver ikke til noget med at fjerne den livsvarige økonomiske ydelse til kunstnerne i denne omgang

Slettet Bruger,

31/03/2008

Det bliver ikke til noget med at fjerne den livsvarige økonomiske ydelse til kunstnerne i denne omgang. Ganske vist har Venstres kulturordfører, Troels Christensen, angrebet ydelsen for ikke at give kunst af værdi til danskerne, men blot gode middage i byen til kunstenere, som i forvejen har penge nok, men statsminister Anders Fogh Rasmussen vil ikke have ydelsen fjernet.

"Sagen er, at der er betydelige kunstnere, som ikke er i stand til at leve af indtægterne fra deres produktion. For dem er det en eksistensbetingelse, at de kan få en sådan ydelse. Og i det øjeblik de begynder at tjene penge, så bliver ydelsen jo sat ned. Det, synes jeg faktisk, er en meget fair ordning," siger Anders Fogh Rasmussen til Information.

Anders Fogh Rasmussen slår fast, at også kunstnere, der tjener penge nok, fortsat skal have penge af det offentlige som en slags anerkendelse af deres indsats.

"Et af argumenterne imod den livsvarige ydelse til kunstnere fra kritikernes side er, at man ikke skal give offentlig støtte til kunstnere, som er i stand til at klare sig selv. Jeg har det selv sådan, at man jo skal huske på, at ydelsen faktisk er indtægtsreguleret - endda ganske kraftigt. Det betyder, at hvis man tjener under 180.000, så får man den maksimale ydelse på 140.000. Men derefter bliver den faktisk aftrappet ret kraftigt med 75 procent i intervallet fra 180.000-350.000. Og tjener man mere end 350.000, så kommer man ned på en minimumsydelse, som er 15.000 om året. Det har mere en symbolsk karakter - det er samfundets anerkendelse af en betydelig kunstner," siger Anders Fogh Rasmussen til Information.

Knap 300 kunstnere modtager den livsvarige kunstnerydelse.

[email protected]

Kilde: