Fogh: Afstemning om forbehold - med forbehold

Slettet Bruger,

28/11/2007

Danskerne skal i den kommende valgperiode tage stilling til de fire EU-forbehold, der har været en del af dansk europapolitik, siden Holger og konen efter Edinburghaftalen kunne sige ja til unionen ved folkeafstemningen 18.maj 1993. Men nu skal de ophæves, fremgik det af Anders Fogh Rasmussens åbning af Folketinget i går. Det skriver Berlingske Tidende.

"De danske EU-undtagelser skader danske interesser. De er over 14 år gamle og fra en tid, hvor både Europa og Danmark var anderledes end i dag," forklarede Fogh Rasmussen fra talerstolen.

De fire forbehold er på områderne unionsborgerskab, euroen, forsvars-
samarbejdet og samarbejdet om retlige og indre anliggender. Og selv om Fogh er ivrig efter at slippe af med dem, så vil han dog fastholde en række af undtagelserne på det retlige område.

"Vi har jo bedt om at få en særlig protokol, som betyder, at hvor Danmark i dag er sat uden for det retslige samarbejde, så vil vi - hvis befolkningen beslutter det - kunne melde os til de dele af det retslige samarbejde, som vi ønsker at være med i. Det er jo en protokol, som gør det muligt for Danmark at opretholde en fast og fair udlændingepolitik, som vi har ført siden 2001," siger statsministeren til Ritzau.

En folkeafstemning forventes tidligst i 2009, når den nye EU-traktat er ratificeret i samtlige 27 medlemslande.

[email protected]

Kilde: