Europaparlamentet: Ingen diskussion af traktat før den er vedtaget

Følsomme diskussioner om EU's nye Lissabon-traktat må vente, til traktaten er vedtaget

Slettet Bruger,

08/04/2008

Følsomme diskussioner om EU's nye Lissabon-traktat må vente, til traktaten er vedtaget. Sådan lyder beskeden fra formanden for Europaparlamentets udvalg for konstitutionelle anliggender, tyske Jo Leinen, i internt et brev til en række andre udvalgsformænd, skriver Politiken.

I brevet skriver Jo Leinen først, hvordan forberedelserne til traktatens forventede ikrafttrædelse næste år skal "begynde øjeblikkeligt", både internt i Europaparlamentet og i samarbejde med kommissionen og EU's andre institutioner.

Derefter formaner han ifølge Politiken alvorstungt de andre parlamentarikere om, at det vil være "upassende at behandle politisk følsomme aspekter af de forberedende dokumenter (...), så længe vigtige diskussioner vedrørende ratificeringen af denne traktat stadig er i gang i medlemslandene".

Jo Leinen oplyser i brevet, at "en lignende fremgangsmåde anvendes af de andre EU-institutioner", og han advarer budgetudvalgets formand, Reimer Böge, om at holde tæt med arbejdet med en kommende rapport om traktatens finansielle og budgetmæssige konsekvenser.

Leinens udgangsbøn lyder: "Det vil derfor være meget tilrådeligt, at ethvert dokument vedrørende gennemførelsen af Lissabontraktaten, som berører politisk følsomme emner, først bliver behandlet, når det bliver tilstrækkeligt tydeligt, at traktaten vil træde i kraft."

Brevet møder kritik fra Søren Søndergaard, der sidder i Europaparlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

"Brevet er desværre et fuldstændig typisk udtryk for, hvordan EU-systemet forholder sig til demokratiet og Lissabontraktaten. Den traktat skal bare igennem - jo mindre debat og viden, jo bedre," siger han til Politiken.

Folketinget i dag har 2.-behandling af regeringens lovforslag om gennemførelse af Lissabontraktaten.

[email protected]

Kilde: