Ekstra Bladets forlag afviste Hipo-bog

Slettet Bruger,

24/07/2007

Ekstra Bladets forlag var det første, der fik tilbuddet om at udgive Erik Haaests "Anna", som Kunstrådets litteraturudvalg senere har støttet med 100.000 kroner. Men Hans Larsen, der dengang var forlagets direktør, afviste den efter gennemlæsning af det endelige manuskript, skriver Information.

"Da Haaest fremlagde ideen, lød det som en god og fascinerende menneskehistorie, men som processen skred frem, blev jeg stadig mere bevidst om, at han var ude i et ærinde om at rense hende," udtaler Hans Larsen, hvis forslag til ændringer ikke blev accepteret.

"Jeg var kritisk over for fremstillingen af hende som et uskyldigt offer. Haaest ønskede ikke at ændre det, så jeg mente, at det var bedst, at vores veje skiltes," siger Hans Larsen.

Ny udgave
Erik Haaest vil ifølge avisen ikke afvise, at romanen var lidt ensidig. Men ifølge forfatteren er den udgave, der skal udkomme efter Anna Lund Lorentzens død, væsentlig anderledes i forhold til den oprindelige version. Det synspunkt støttes af hans nuværende redaktør, der afviser, at bogen har til formål at rense Anna Lund Lorentzen, der som nævnt her på avisen forleden, blandt andet er kaldt "torturbøddel" og er dømt skyldig i sammen med andre hipo-folk at have mishandlet en kvindelig arrestant.

"Hvis vi oplevede, at bogen om Anna Lund Lorentzen var en rensning af en forbryder og landsforræder, ville vi ikke udgive den. Men der var store, og der var små fisk. Hun var en af de mindre. Hun blev jo ikke dømt for mord, men for at lokke en frihedskæmper i armene på Gestapo," siger Keld Lund Jensen fra forlaget Documentas.

Den tidligere formand for Kunstrådets litteraturudvalg Claes Kastholm har udtalt, at han ikke regner med, at Erik Haaests bøger ville have fået skattestøtte, hvis hans holocaust-skepsis havde været offentligt kendt.

[email protected]

Kilde: