Ekspert i u-landsbistand: Tørnæs er næsten pinlig

Af Ole Birk OlesenUdviklingsminister Ulla Tørnæs møder nu usædvanlig hård kritik fra en de forskere, som i går påpegede, at den danske udviklingsbi...

Slettet Bruger,

14/01/2008

Af Ole Birk Olesen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs møder nu usædvanlig hård kritik fra en de forskere, som i går påpegede, at den danske udviklingsbistand ikke har nogen positiv effekt i u-landene. Det er ministerens reaktion på ekspertudtalelserne, som udløser kritikken fra lektor ved Handelshøjskolen i Århus Christian Bjørnskov.

"Selv for en politiker er Tørnæs informationsniveau, som hun åbenbart bygger sin politik på, næsten pinligt tyndt og ensidigt," skriver Christian Bjørnskov på punditokraterne.dk, en akademikerblog som han er redaktør for.

Baggrunden er bl.a. at Ulla Tørnæs har svaret på kritikken ved at sige, at hun "ikke et sekund [er] i tvivl om, at den danske udviklingsbistand bidrager til at gøre en væsentlig forskel i verdens fattigste lande", fordi hun ved selvsyn har kunnet konstatere det, når hun har rejst i de lande, hvor den danske stat har igangsat projekter.

Samlet effekt kan ikke konstateres ved selvsyn
"Med andre ord baserer Ulla Tørnæs sin holdning på de projekter, Danida og andre organisationer har taget hende ved hånden og taget ud at se. Og bivirkningerne kan man jo ikke se 'ved selvsyn' på samme måde som man ser en brønd," skriver Christian Bjørnskov, inden han opremser tre grunde til, at udviklingsbistanden ikke virker:

"1) Ulandshjælp udløser Hollandsk Syge, dvs. appreciering af den reale valutakurs, så konkurrenceevnen tager skade, og jo mere hjælp, jo mere skade. 2) Jo mere ulandshjælp et land får, jo svagere bliver politikernes incitamenter til at lave reformer i blandt andet retsvæsenet, en faktor der er meget vigtig i landes udvikling, og hvor de fleste ulande klarer sig rigtigt dårligt. 3) Ulandshjælpen fører til en væsentligt større og tungere offentlige sektor, der sluger en væsentlig del af landenes meget lave nationalindkomst."

[email protected]

Kilde: