DR bøjede sig for Hizb ut-Tahrir

Den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir fik i 2002 Danmarks Radio til at love, at man i en radiodokumentar ville undlade at benytte ikke-musli...

Slettet Bruger,

11/03/2008

Den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir fik i 2002 Danmarks Radio til at love, at man i en radiodokumentar ville undlade at benytte ikke-muslimske kilder, skriver Kristeligt Dagblad. Dokumentaren, som handlede om netop Hizb ut-Tahrir, er så sent som i lørdags blevet genudsendt.

Udsendelsen, der har navnet "Jihad.dk", indledes med disse ord: "Radioens dokumentargruppe har i mere end halvandet år fulgt Hizb ut-Tahrir både i Danmark, England og i Pakistan. Det har været svært at få Hizb ut-Tahrir i Danmark til at medvirke. En af betingelserne, for at Hizb ut-Tahrir ville stille op, var, at der i udsendelsen kun medvirker muslimer, og det har vi accepteret. I udsendelsen medvirker kun muslimer."

DR's lytter- og seerredaktør, Jacob Mollerup, kalder den journalistiske fremgangsmåde på "Jihad.dk" for "usædvanlig".

"Helt principielt vil jeg sige, at det lyder usædvanligt, at man vælger at acceptere kravene på den måde. Ved sådanne sjældne undtagelser skal præmissen stå helt klar for lytterne, men i DR's programetik er det dog ikke forbudt at lave denne slags aftaler," siger Jacob Mollerup til Kristeligt Dagblad.

DR-bestyrelsesmedlem Ole Hyltoft, der er udpeget af Dansk Folkeparti, er meget betænkelig ved, at DR har givet sådan et løfte til, hvad han betegner som en "fascistisk organisation".

"Der kan være sager, som man journalistisk er nødt til at vurdere. Men min generelle holdning er, at man skal sige nej til sådanne forhåndsbetingelser. Det er en begrænsning af ytringsfriheden og her også den dokumentaristiske sandhed, når kun organisationens medlemmer eller andre muslimer må medvirke. Udtaler kun én gruppe sig, får man ikke hele virkeligheden. Vi har DR til at fremstille virkeligheden, som den er. Der kan være situationer, hvor man kan sige ja, men dette kan få snebolden til at rulle, og man risikerer, at det bliver nemmere på redaktionen at acceptere sådanne krav igen en anden gang," siger Ole Hyltoft.

Nuværende P1-redaktør Thomas Ravn-Pedersen mener, at det var berettiget at acceptere Hizb ut-Tahrirs krav.

"I denne sammenhæng synes vi stadig fem-seks år senere, at dette dokumentarprogram er en spændende og indsigtsfuld udsendelse. Vi kunne også have lavet dokumentaren ved kun at bruge optagelser fra udlandet, men organisationens danske talsmand, som på det tidspunkt var anklaget, og som i mellemtiden også er blevet dømt to gange for udtalelser, stillede dette krav for at medvirke, og hans medvirken styrker udsendelsen. Selvom det er et kuriøst krav, så ødelægger det ikke præmissen, at vi går kritisk til emnet," siger Thomas Ravn-Pedersen, der ikke var redaktør på programmet i 2002, til Kristeligt Dagblad.

[email protected]

Kilde: