DR-vært løj på tv

Slettet Bruger,

03/08/2007

Det var noget af et scoop, da DR's TV-avisen kunne vise billeder af danske soldater, der trak sig ud af Irak. Men det var forkert - soldaterne var på vej ind i Irak, skriver B.T.

Det var TV-avisens udsendte stjernereporter Jeppe Nybroe - der også er blandt nyhedsværterne - der stod bag de falske billeder. Iført sikkerhedshjelm og med rullende kampvogne bag sig interviewede Jeppe Nybroe danske soldater om tilbagetrækningen fra Irak - som seerne fik at vide, at de nu så billeder fra.

Men i virkeligheden var der tale om en karavane, der kørte de udsendte journalister ind i Irak.

Kort beklagelse fra DR
"Jeg erkender, beklager og er ked af at have begået en fejl," siger Jeppe Nybroe i en mail til B.T. torsdag aften og indrømmer at have bøjet den journalistiske etik "ved ikke korrekt at forklare i min reportage, at TV-optagelserne retteligt viser danske soldater på vej ind til den danske lejr i Irak, for at hente nogle af de sidste danske soldater ud af Irak."

Det var konkurrenten TV2, der gjorde nyhedschef i DR Ulrik Haagerup opmærksom på de falske billeder, da man ringede for at lave et interview. TV-avisen bragte en kort beklagelse i deres nyhedsudsendelse kl. 18.30, som kan ses på dr.dk. Det oprindelige indslag er dog ikke længere tilgængeligt.

Ekspert: "Dårlig presseskik"
"Problemet er, at billeder kan bruges til mange ting. Det er vigtigt, at man omgås dem med forsigtighed. Det her er dårlig presseskik," siger professor Stig Hjarvard, Københavns Universitets afdeling for Film- og Medievidenskab.

DR's nyhedschef, Ulrik Haagerup, siger, at han "ser meget alvorligt på det", men han vil ikke løfte sløret for, hvilke følger det får for reporteren Jeppe Nybroe.

"Jeg vil ikke diskutere personale-sager," siger han.

[email protected]

Kilde: