DI: Dansk økonomi ved at køre af sporet

Slettet Bruger,

16/11/2007

Danmarks økonomi sveder. Der kan ikke skaffes nok hænder, og det betyder tabte ordrer og stigende lønninger. Det fastslå Dansk Industri (DI) ifølge Erhvervsbladet.

"Vi mener ikke, at det hele nu brænder sammen, men en form for overophedning har vi," siger cheføkonom i DI, Klaus Rasmussen, til Erhvervsbladet.

Og han får opbakning af sin direktør, Kim Graugaard.

"Væksten klinger af, fordi vi ikke har ledige hænder. Hvis Danmark skal fastholde en økonomisk vækst på to til tre procent om året, kræver det, at beskæftigelsen vokser med omkring 30.000 personer om året. Det svarer til en vækst på én procent. Hvis produktiviteten stiger med andre 1,5 procent, giver det en samlet økonomisk vækst på 2,5 procent," siger han.

Han tilføjer dog, at med den lave ledighed, bliver det svært at øge beskæftigelsen med 30.000 personer. Desuden arbejder demografien i mod os, idet der i den nærmeste fremtid vil være færre i den erhvervsaktive alder.

Lønnen accelererer
De dystre udsigter deles af cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

"Lønnen accelererer og er nu oppe på en vækstrate på 4,3 procent om året. Det er den højeste vækst i seks år. Det er mere, end lønnen stiger i udlandet, og det skader konkurrenceevnen. Fortsætter udviklingen, kan dansk økonomi blive kastet ud i flere år med stigende arbejdsløshed og lav vækst," siger han.

Indvandring fra andre lande udgør en mulighed for at bremse udviklingen, men Dansk Industri tror ikke på, at det fremover bliver muligt at tiltrække 30.000 kvalificerede personer fra udlandet. Blandt andet fordi ledigheden nu også falder i Polen, Tyskland og Sverige, hvorfra Danmark har hentet meget arbejdskraft.

Derfor har Danmark udsigt til at få en meget lav vækst på højst 1,5 procent årligt fremover.

[email protected]

Kilde: