Claus Hjort praler af den danske model i Tyskland

Slettet Bruger,

14/06/2007

Til trods for at et historisk højt antal danskere i den erhvervsaktive alder forsørges af det offentlige, så anbefalede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i går den tyske regering at kopiere den danske velfærdsmodel. Det skete på en konference i Berlin arrangeret af det borgerlige tyske regereringsparti CDU, skriver Berlingske Tidende.

Her præsenterede Claus Hjort Frederiksen den danske arbejdsmarkedsmodel som en løsning på de tyske problemer med høj arbejdsløshed. Modellen består af fleksible ansættelses- og afskedigelsesregler kombineret med meget høje overførselsindkomster ved ledighed, også kaldet "flexicurity".

"Europas arbejdsmarkeder skriger på reformer," lød det fra Claus Hjort Frederiksen, som kaldte den danske model for et "effektivt middel" til at få flere i arbejde.

Herhjemme har samme model ellers fået ansvaret for den eksplossion i antallet af offentligt forsørgede danskere i den arbejdsdygtige alder, som Danmark har oplevet de seneste 45 år - fra 200.000 i 1960 til 900.000 i vore dage. Bl.a. har Velfærdskommissionen påpeget, at flexicurity-modellens høje overførselsindkomster resulterer i høje minimumslønninger, som udelukker de mindre produktive danskere fra arbejdsmarkedet.

Samtidig opfordrede Claus Hjort Frederiksen sine tyske kolleger til at udvise mere mod i reformarbejdet og være mindre bange for vælgernes dom.

"Den, der definerer debatten, vinder debatten," sagde Claus Hjort Frederiksen, som ellers blandt borgerlige kritikere i Danmark tildeles en stor del af ansvaret for, at den danske regering ikke har villet definere anden debat end den, der allerede var defineret, før regeringen tiltrådte.

OBO


Kilde: