Claus Hjort indrømmer: Kampagne for personligt ansvar kom skævt fra start

Slettet Bruger,

04/08/2007

Da beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen blæste regeringens nye værdikamp om det personlige ansvar i gang, undrede mange borgerlige danskere sig. Claus Hjort indledte nemlig kampagnen med spørgsmålet: "Besøger du selv din gamle mor? Hvis du synes, der er noget galt på plejehjemmet, tager du så selv malerkosten frem?"

Men nu erkender beskæftigelsesministeren, at værdikampen kom skævt fra start. Folk skal alligevel ikke tage maletøj på, når forældrene eller bedsteforældrene besøges på en offentlig institution.

"Jeg er lidt ked af det eksempel med, at man skulle tage malerkosten med. Det har afsporet debatten på lige præcis det punkt," siger han til Information.

Velfungerende familier tager ikke ansvar nok
Claus Hjort mener dog stadig, at man generelt bør tage et større personligt ansvar for de ældres dagligdag.

"Det kan være søndagskøreturen, besøg fra hele familien, eller det kan være, at man tager gamle mor hjem til middag. Det, at man tager et ansvar - at man føler en glæde, men også en forpligtelse til at gøre noget ekstra - er helt nødvendigt," mener han.

Beskæftigelsesministeren roser de danske virksomheder for at have taget et større "personligt ansvar".

"Hvis man tager virksomhedernes personlige ansvar, så kan vi se, at den er steget kraftigt. Stadigt flere virksomheder fastholder nu mennesker, som tidligere ville være blevet fyret fra arbejdet."

Modsat synes han, at for mange velfungerende danske familier med gode indkomster har lagt ansvaret fra sig og over på staten, når de forventer, at den blot kan tage sig af deres børn, forældre og skolen, uden at de selv tager del i det.

Ingen besparelser
Det større personlige ansvar skal ikke opnås gennem offentlige besparelser, og kampagnens formål er heller ikke at nedtone borgernes forventninger til kvalitetsreformen, forsikrer Claus Hjort Frederiksen.

"Det er ikke et spareprojekt. Det er slet ikke tanken, at det skal medføre en eneste krone i besparelser," siger han til Information.

Til spørgsmålet om, om værdikampens formål er at nedtone borgernes forventninger til kvalitetsreformen, svarer han:

"Personligt kan jeg garantere, at det er fuldstændig adskilt. Med kvalitetsreformen skal vi se på fremtidens offentlige sektor, hvad er det for ydelser, og i hvilke rammer udføres de. Spørgsmålet om det personlige ansvar er noget, der ligger ved siden af, men som naturligvis supplerer indsatsen. Aktive pårørende på et plejehjem er et meget vigtigt supplement til arbejdet, ligesom aktive forældre i børnehaven og skolen er det. Men det betyder jo ikke, at vi så skal prøve at dæmpe forventningerne, for vi skal jo øge kvaliteten i den offentlige sektor."

LBO

Kilde: