Burmas militærjunta angriber frihedsmunke

Slettet Bruger,

27/09/2007

Det burmesiske militærregime har grebet til våben i forsøget på at forhindre protestdemonstrationer anført af buddhistiske munke. Munkene anses for den højeste moralske autoritet i landet, og tusinder har sluttet sig til demonstrationerne, der har varet i flere dage.

Allerede tirsdag satte politiet ind med tåregas i landets næststørste by, Mandalay, mens de slog løs på munke, nonner og civile med tykke bambusstave, beretter Politiken.

"Politiet råbte ad munkene, mens de bankede løs på dem med stave. Jeg så mellem fem og ti novicer (unge munke, red.) bløde fra hovedet," sagde et øjenvidne til radio- og TV-stationen Burmas Demokratiske Stemme (DVB), der sender fra Norge.

Mindst seks dræbt
Trods angrebene fortsatte demonstrationen, og i byens centrum blev bambusstave udskiftet med skarpladte våben. Først blev der affyret varselsskud over munkenes glatbarberede hoveder, men efter kun få minutter blev løbene rettet mod menneskemængden.

"Vi har sikker viden om, at fem munke og en kvinde er dræbt. Desuden er over 150 munke og andre demonstranter hårdt sårede, men alle meldinger tyder på, at opstanden ikke lader sig slå ned, selv om der nu også er placeret snigskytter, der skyder fra høje bygninger," siger DVB's chefredaktør, Aye Chan Nain.

USA har i kraftige vendinger fordømt miltærdiktaturets angreb på de fredelige demonstrationer og strammet sine sanktioner mod regimet. FN og EU er siden fulgt efter.

[email protected]

Kilde: