Bred fordømmelse af mordplaner

Opdateret 11:16

Slettet Bruger,

12/02/2008

Opdateret 11:16.

Der er fordømmelse fra begge sider i folketingssalen efter PET's afsløringer af mordplanerne på muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

I Venstre mener man, at afsløringerne af mordplanerne giver andledning til at styrke indsatsen mod ekstremisme og radikalisering i det danske samfund.

Politisk ordfører Inger Støjbjerg er rystet over attentatplanerne mod bladtegneren.

"Det er rystende, at en gruppe ekstremister har planlagt at dræbe bladtegneren Kurt Westergaard. Jeg er chokeret, forarget og fordømmer på det kraftigste den ekstremistiske gruppe," siger hun i en pressemeddelelse:

"Et attentat mod en dansk bladtegner er et attentat mod det danske demokrati. Det kan ikke være rigtigt, at man risikerer at miste livet, fordi man bruger sin ytringsfrihed."

"Vi skal bekæmpe de ekstremistiske og udemokratiske kræfter i det danske samfund. Regeringen vil derfor lave en samlet handlingsplan mod ekstremisme og radikalisering," slutter hun.

K: Ingen forståelse har for danske værdier og frihedsrettigheder
De Konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, skriver i en pressemeddelelse, at Kurt Westergaard fortjener stor ros og respekt for som bladtegner at have spiddet alle samfundsgrupper med sin skarpe pen.

"Det planlagte drab på bladtegneren Kurt Westergaard er grusomt for ham og hans familie. Samtidig er det et voldsomt attentatforsøg på de danske frihedsrettigheder. Jeg kan ikke fordømme det kraftigt nok," skriver hun:

"Gruppen af muslimer, som står bag drabsplanene på Kurt Westergaard, er desværre et tydeligt eksempel på, at ytringsfriheden er under pres - ikke bare udefra, men også inden for vores grænser. Det demonstrerer med al tydelighed, at der bor mennesker i Danmark, som absolut ingen forståelse har for danske værdier og frihedsrettigheder."

DF: Det moderate muslimske samfund må komme på banen
Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, siger i en pressemeddelelse, at han er dybt rystet over anholdelserne.

"Det chokerer mig, at vi er nået dertil i Danmark, at man kan blive truet på livet for at bruge sin ytringsfrihed. Jeg føler meget med Kurt Westergaard og hans pårørende, som lever under et helt urimeligt pres. Det beviser, at islamistiske kræfter bor og arbejder i bedste velgående i vores land, og at kampen for vores danske værdier er vigtigere end nogensinde," siger han.

Peter Skaarup opfordrer til en yderligere styrkelse af kampen mod islamismen og for danske værdier, og han opfordrer moderate muslimer til at komme på banen med en fordømmelse af mordplanerne.

"Vi politikere kan opstille en synlig konsekvens over for den slags hjemlig islamisme, men det moderate muslimske samfund må også komme på banen med en fordømmelse uden forbehold. Der kan ikke være nogen som helst forståelse for denne primitive fanatisme," siger Peter Skaarup.

R: Vi mangler viden om hvad der skaber radikalisering
Det Radikale Venstres gruppeformand, Margrethe Vestager, er rystet over, at en gruppe personer tilsyneladende har været langt i planlæggelsen af et mord på bladtegner Kurt Westergaard. Vi skal have mere forskning i radikalisering, og hændelsen aktualiserer det radikale forslag om en terrorkommission," mener Margrethe Vestager.

"Det er helt uacceptabelt, at nogen så meget som overvejer at bruge sådanne metoder. Det er et angreb på demokratiet. Jeg vil rose PET for at have været agtpågivende og afværget situationen," siger Margrethe Vestager.

"Det maner til eftertanke, at vi har så ekstreme elementer iblandt os, og aktualiserer det behov vi har for at få mere viden om, hvad der skaber radikalisering. Vi har tidligere foreslået mere forskning i radikalisering - og vi ønsker en langt større boligsocial indsats, så ingen unge mennesker ubemærket kan vende verden ryggen og lade sig indfange af ekstremister. Det aktualiserer også vores forslag om en terrorkommission, så vi er sikre på, at PET har de redskaber, der skal bruges i kampen mod ekstremisme," slutter hun

SF: Tiltro til PET
Hos SF ser Anne Baastrup med stor alvor på sagen og understreger, at ytringsfriheden er en del af vores demokrati og på ingen måde må antastes.

"Jeg har tiltro til, at både PET og politiet følger denne type af sager nøje og griber tidligt ind, hvilket jeg er glad for. Der skal naturligvis være absolut nul-tolerance overfor så alvorlige forhold," siger hun.

Ø: Vi tager afstand fra vold
"Det er naturligvis totalt uacceptabelt at planlægge mord på andre personer og hvis der er tale om planer, som er et led i at bekæmpe ytringsfriheden, er det om muligt endnu være," siger Per Clausen, kulturordfører og fungerende gruppeformand for Enhedslisten i en pressemeddelelse.

"Vi ved endnu ikke noget konkret om baggrunden for PETs aktion. Derfor har vi ingen mulighed for at bedømme den konkrete sags indhold og alvor. Ingen er skyldige, før de er dømt. Derfor vil vi være meget opmærksomme på, at de anholdtes retssikkerhed sikres.Under alle omstændigheder tager vi skarpt afstand fra vold, mordtrusler og planlægning af mord som redskaber i den politiske kamp," slutter han.

[email protected]

Kilde: