Asa-troende vil i krig i Afghanistan

Vestlige soldater i muslimske lande som Irak og Afghanistan ses af mange lokale som moderne korsriddere, der vil sprede deres vantro til hele verde...

Slettet Bruger,

30/10/2008

Vestlige soldater i muslimske lande som Irak og Afghanistan ses af mange lokale som moderne korsriddere, der vil sprede deres vantro til hele verden. Nu viser det sig, at de lokale - endda uden nogen overdrivelse - kan lave en ny motivfortolkning på en del af de fremmede soldater fra Danmark: De er asa-troende, og på linje med de muslimske landes egne selvmordsbombere tror de, at der venter dem evig hæder i livet efter døden, hvis de falder i kamp.

Det skriver Kristeligt Dablad efter samtaler med feltpræster, der har været med danske soldater i krig og på internationale missioner. Og tendensen bekræftes af asatrossamfundets Forn Sidr's næstformand, Søren Fisker.

"De vil gerne være soldater, og nogen har måske en romantisk drøm om at dø i kamp. For så er man sikker på at komme i Valhal. Asatroen ligger lige til højrebenet, fordi der er så meget vægt på maskuline dyder. Man opfordres til at udvise mod og værne om fællesskabet. Alt det, der også hører til at være i krig," siger han til Kristeligt Dagblad.

Ifølge feltpræst Christian Madsen, som har været på mission i Kosovo og Irak, er de asatroende så synlige, at den seneste lejr i Irak, Camp Einherjer, blev opkaldt efter einherjerne, der i den nordiske mytologi var de vikingekrigere, der faldt ærefuldt i kamp og blev fundet værdige til at bo i Valhal.

Christian Madsen ved ikke, hvor mange asatroende, der er i hæren. Men han understreger, at de er meget synlige både i militæret herhjemme og på de internationale missioner:

"Der er en del asatroende soldater, der har en romantisk drøm om det sammenhold, man oplevede i det gamle Norden. Den nordiske mytologi er præget af krig, og det er givetvis også en af grundene til, at de vil være soldater. Man lægger mærke til dem, for de går rundt med Thors hammer om halsen og tatoveringer af midgårdsormen eller andre vikingesymboler på armen," siger Christian Madsen til Kristeligt Dagblad.

[email protected]

Kilde: