Borgmester i angreb på A-kasser: I beskytter ”luddovne” akademikere

Københavns beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) mener, at ”luddovne” akademikere skal straffes, hvis de efter endt uddannelse ikke tager et job i f.eks. Netto.

Borgmesteren går nu til angreb på de A-kasser, der ellers normalt har til opgave at sikre, at ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet. Ifølge Cecilia Lonning-Skovgaard beskytter A-kasserne højtuddannede akademikere. Blandt andet mener hun, at A-kasserne ikke straffer højtuddannede der ikke tager jobs, som de normalt ville gøre med mere lavtuddannede.

A-kasserne svigter deres ansvar

Spørger man hende, er det A-kassernes skyld, at ledigheden er højere for nyuddannede akademikere end den generelle ledighed i samfundet.

Så når nyuddannede akademikere får lov at føle sig for fine til jobs i f.eks. Netto eller IKEA, bærer A-kasserne i høj grad et ansvar, mener hun.

I et interview med Berlingske fortæller borgmesteren om sin frustration over A-kasserne.

”Man skal ikke have været længe i systemet som arbejdsløs akademiker, før man opdager, at jobcentret ganske vist skubber på og siger, at man skal søge flere job, fordi man i jobcentret har opdaget, at man er så luddoven, at man ikke gør det”, siger Lonning-Skovgaard.

”Og de ved også, at vi indberetter det til a-kassen. Men derfra sker der ingenting. Det har ingen konsekvens overhovedet”, fortsætter hun.

Hver femte er ledig i mindst ét år

Tallene taler da også sit eget tydelige sprog: ifølge en ny undersøgelse har hver femte dimittend i København været ledig i mindst ét år, efter deres studie er blevet afsluttet.

Reglerne siger ellers, at man fra dag ét som ledig har pligt til at søge de jobs, man kan bestride. Og altså også jobs, som ikke nødvendigvis svarer til ens uddannelse.

”Når kommunen står og siger, at de skal tage et job på et lavere niveau, så er signalet fra a-kassen, at det kan de bare glemme alt om”, siger borgmesteren.

Direktøren i danske A-kasser, Verner Sand Kirk, erklærer sig lodret uenig i kritikken fra den københavnske borgmester. Ifølge ham lever A-kasserne op til regler om tilsyn og sanktionering – også af nyuddannede akademikere.

2 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere