Økonomer om Ritts boliger: Gældsfælder

Slettet Bruger,

12/07/2007

Måske er det meget godt, at overborgmester Ritt Bjerregaard alligevel ikke når at bygge de 5.000 billige boliger på fem år. Nu advarer flere økonomer nemlig om, at boligerne kan være fremtidige gældsfælder.

Det er Politiken, der har fået en række økonomer til at gennemgå tilbuddet, og de peger på, at huslejen holdes kunstigt nede på 5.000 kr. om måneden ved hjælp af en række usædvanlige lån. Kommer der en rentestigning, kan huslejen efter nogle år stige med flere tusind kroner. Det kan tvinge andelshaverne til at flytte, uden opsparing og måske endda med gæld, mener økonomerne.

"Det er en mulig gældsfælde, fordi de mange utraditionelle lån gør det svært at overskue økonomien. Det giver en risiko, der er større end de fleste andre boligprojekter, og derfor vil jeg have store betænkeligheder ved at anbefale disse lejligheder," siger økonom Jens Pedersen fra BRFkredit.

Huslejestigninger
Også det uafhængige økonomiske rådgivningsfirma Finanshuset råber vagt i gevær.

"Jeg kan ikke anbefale folk at købe disse lejligheder. Sygeplejersker, politifolk og andre med jævne indkomster har typisk ikke råd til at gamble med deres penge. Har bliver de lokket til at købe noget, de reelt ikke har råd til, fordi huslejen holdes kunstigt nede," siger Kim Valentin fra Finanshuset.

Lejlighederne bliver blandt andet finansieret af et fast rentelån de første ti år. Derefter skal der optages nye lån, og hvis renten i mellemtid er steget, kan det resultere i en huslejestigning på flere tusind kroner, mener Kim Valentin. Det bakkes op af cheføkonom Sune Worm Mortensen fra Realkredit Danmark.

"Mudret vand"
"Hvis renten stiger, kan det blive meget ubehageligt. Specielt i betragtning af, at man har brugt skohorn for at holde huslejen nede på 5.000 kr. om måneden, så der i forvejen dårligt er råd til at betale afdrag og renter," siger Sune Worm Mortensen, der kalder den finansielle konstruktion for en gang "mudret vand".

Ritt Bjerregaard understreger, at den fond, der skal drive de billige boliger, har haft flere finansieringseksperter til at sige god for projektet, heriblandt finanskoncernen Nordea.

"Man kan opstille mange hvis'er. Jeg kan kun konstatere, at de pågældende økonomer er uenige med de eksperter, fonden har brugt, og så vidt jeg kan vurdere, er der en mindre risiko ved dette projekt, end hvad man ser mange andre steder," siger overborgmesteren.

[email protected]

Kilde: