Skatten er faldet mest for de lavest lønnede

Slettet Bruger,

14/08/2007

De lavest lønnede betaler mindst i skat, men det er alligevel dem, der har fået de største skattelettelser i Anders Fogh Rasmussens regeringstid. Siden 2001 er skatten for danskere med små indkomster faldet med 2,1 procentpoint, mens den million danskere, som betaler topskat, kun har fået en lettelse på 0,7 procentpoint. Det viser nye tal fra tænketanken CEPOS.

"I regeringens forårspakke fra 2004 undgik regeringen bevidst at sænke i toppen. Lettelserne har været øremærket personer i bunden af indkomstfordelingen, og det er desværre udtryk for en meget forkert prioritering. De bedst uddannede har en reel marginalskat på 71 pct., og det fjerner deres lyst til at arbejde flere timer ganske effektivt," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS til Børsen.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen sagde i weekenden, at regeringen er parat med nye skattelettelser, men også denne gang foretrækker han og Venstre lettelser i bunden af indkomstskalaen.

Danskerne vil hellere have ferie end højere løn
Det er et problem, mener Mads Lundby Hansen. Han påpeger, at danskerne i snit arbejder 100 timer mindre om året end gennemsnittet i de andre OECD-lande. En af grundene er, at danskerne har EU-rekord i antallet af betalte feriedage.

En hovedforklaring på det er, at danskerne ved overenskomstforhandlinger tit prioriterer ekstra feriedage over lønstigninger, fordi ferie er skattefri, mens ekstra løn meget ofte beskattes med 63 procent.

[email protected]

Kilde: