Debatten har bølget lystigt de seneste måneder. Hvor meget får offentligt ansatte egentlig i løn og er det nu nok. Jyllands-Posten fremlægger i dag nye tal til diskussionen. Og selv om lønnen er lidt lavere, så er der mange områder, hvor offentligt ansatte er bedre stillet end de privatansatte.
"De offentligt ansatte har ud over betalt frokostoause også valgt at få et højere pensionsbidrag, en omfattende barselsorlov, flere omsorgsdage end de private. Det synes jeg er en kvalitet, men det er til gengæld uskønt, at vi nu ser de offentlige løbe fra deres prioriteringer," siger Dansk Arbejdsgiverforenings administrende direktør Jørn Neergaard Larsen.
Den betalte frokost, som mange offentligt ansatte ret svarer ifølge DA til tre ugers ekstra ferie om året. Den offentlige sektor tilbyder 34 ugers barselsorlov mod 29 uger i det private. Pensionsbidraget udgør 12,5-15,5 procent for de offentligt ansatte mod 10,8 for de private. I fagforeningerne erkender man at være godt stillet på disse områder uden dog at ville give afkald på mere i lønningsposen.
"Vi har tidligere prioriteret længere barsel og bedre pensionsordninger i forhold til løn, men med en massiv mangel på arbejdskraft er det ikke så underligt, at der kommer fokus på løn," udtaler Kim Simonsen, formand for HK Kommunal.
Alles kamp mod alle
Arbedsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet opfordrer fagforeningerne til at skrue ned for deres lønkrav til de kommende overenskomstfrhandlinger. Flere fagforbund har ellers krævet massive lønstigninger, FOA som topscorer med et krav om 5.000 mere om måneden over de kommende tre år.
"Det er alles kamp mod alle. Alle fagforeningsformænd vil gerne genvælges, og hvis de skulle finde på at holde igen med lønkrav i solidaritet med andre grupper, er de i hvert fald sikre på at ryge ud ved næste kongres. Derfor er løndebatten kørt helt af sporet," siger Flemming Ibsen.
En holdning, der deles af cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS.
"Der er en myte i befolkningen om, at de offentligt ansatte er meget dårligt lønnede. Hvis man regner deres timelønninger ud, holder denne myte ikke - også selv om man sammenligner med det private arbejdsmarkend. De har derimod været dygtige til at få opmærksomhed og få sat en dagsorden, som politikerne har reageret på. Det forsøger de at udnytte med et kollektivt, kalkuleret klynkeri," udtaler Mads Lundby Hansen.