Heller ingen skriftlig service fra Udlændingeservice

Forelskede par burde havde sendt en skriftlig anmodning til Udlændingeservice, hvis de ville have korrekt og udfyldende oplysninger om EU-reglerne

Slettet Bruger,

17/07/2008

Forelskede par burde havde sendt en skriftlig anmodning til Udlændingeservice, hvis de ville have korrekt og udfyldende oplysninger om EU-reglerne. Det sagde integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i sidste uge til Berlingske Tidende, hvor hun også pointerede, at et telefonopkald ikke er det samme som en sagsbehandling.

Men om det er skriftlig eller telefonisk vejledning, sagsbehandling eller ej, er åbenbart hip som hap i Udlændingestyrelsen. Som Berlingske Tidende i dag kan berette, er det også ved længerevarende sagsbehandling, der involverer skriftligt kontakt, at Udlændingeservice fortier EU-regler, der gør det lettere at få sin udenlandske ægtefælle med til Danmark.

Klokker burde ringe
Avisen beretter således om et dansk/kinesisk par, der har boet næsten to år i Sverige, fordi 24-års reglen forhindrede den kinesiske hustru i at få ophold i Danmark. Under hele forløbet har parret været i kontakt med Udlændingeservice pr. brev, mail og telefon for at afsøge, om de havde mulighed for at vende tilbage til Danmark sammen. Men ikke en eneste gang har sagsbehandlerne nævnt, at manden blot behøvede arbejde i en kort periode i Sverige for, med EU-reglerne i ryggen, at kunne tage hustruen med retur til Danmark.

En udeladelse, som undrer en af Danmarks førende eksperter i EU-ret, professor, dr.jur. ved Aarhus Universitet, Jens Vedsted-Hansen:

"Når de fortæller Udlændingeservice, at de er flyttet til Sverige, for at hans hustru kan få ophold efter EU-reglerne, og at de nu gerne vil tilbage, så bør der være nogle klokker, der ringer i Udlændingeservice, og så bør de vejlede om reglerne. Hvis han havde fået at vide, at han bare skulle være økonomisk aktiv i Sverige, for at de begge kunne flytte tilbage - også efter dansk praksis - så kunne han jo have indrettet sig efter det og søgt et job i Sverige," siger Jens Vedsted-Hansen til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: