Af Ole Birk Olesen
Nogen egentlig debat mellem Henrik Fogh Rasmussen og Jacob Holdt, kendt for sine billeder af et USA domineret af racisme, kom der aldrig ud af det, da de to her til formiddag mødtes ved lanceringen af Foghs nye bog "Amerikanske tilstande". For når Henrik Fogh Rasmussens talte i vest, så svarede Jacob Holdt ofte i øst.Salen på SAS Radisson Hotel i Københavns centrum var ellers fyldt med 115 forventningsfulde mennesker af især den yngre slags, men hurtigt stod det klart, at Jacob Holdt ikke havde til hensigt at indgå i den duel om tal, som Henrik Fogh Rasmussen med sin bog havde udfordret ham og andre danske USA-kritikere til at deltage i. Henrik Fogh Rasmussen fremhævede i sin tale tal, som viste, at velstanden i USA er større eller for de sortes vedkommende på niveau med svenskernes velstand i Sverige. Han fremlagde tal, som fortalte om det amerikanske sygehusvæsen, der er mere udviklet end det danske og i et eller andet omfang dækker 97 procent af befolkningen. Og der var tal, som forklarede, at den gennemsnitlige amerikaner ikke er mere udsat for vold, seksuelt overgreb og røveri end den gennemsnitlige dansker - lidt mindre faktisk.
Holdt havde holdt fest
Og så var der Jacob Holdt, den mand som i årevis har fodret danskerne med historier om de voldsomme problemer, som amerikanerne angiveligt oplever i deres samfund, men som desværre ikke havde fået læst de 57 sider, som udgør bogen "Amerikanske tilstand".
"Jeg har haft tre store fester, og den sidste sluttede for en time siden, eller den er faktisk ikke slut endnu. Jeg har huset fyldt med beboere fra USA, nogen med 40 gange fængselsdomme og jeg ved ikke hvad. Og det kræver opmærksomhed at stå midt i en ghetto, og så kan man altså ikke lige forholde sig til nogen statistikker, som illustrerer en form for racisme. Din racisme vil jeg godt begrunde nærmere, for danskerne kan ikke rigtigt forstå det, når jeg kalder dem racister," sagde Jacob Holdt, men begrundelsen kom aldrig, bortset fra at Holdt løftede sløret lidt for bredden af definitionen ved at udnævne sig selv til racist.
Den amerikanske racisme er af en særlig subtil slags forstod tilhørerne dog på ham. Den rammer ifølge Holdt kun sorte indfødte amerikanere, mens sorte indvandrere klarer sig på glimrende vis i USA.
"Sorte amerikanere møder racismen i hele deres opvækst, og de indlejrer den i deres selvopfattelse. Det er derfor de klarer sig så dårligt i det amerikanske uddannelsessystem," argumenterede Jacob Holdt.
Bildsøe udfordrede Henrik Fogh
I stedet var det så ordstyrer Kim Bildsøe Lassen, kendt fra DR-tv som bl.a. USA-korrespondent, der forsøgte at udfordre Henrik Fogh Rasmussens statistikker. En af dem anslår, at der ikke er flere hjemløse i USA per indbygger end i Danmark.
"Jeg har været inde og kigge på dine hjemløsetal, og de holder altså ikke. De holder simpelthen ikke," lød det fra Bildsøe, inden han dog blødte lidt op: "I hvert fald er de til diskussion. Langt de mest troværdige oplysninger om antallet af hjemløse i USA siger, at der er omkring to millioner, og det er altså anderledes end 600.000."
Henrik Fogh Rasmussen forsvarede sig med et citat fra bogen.
"Nu citerer jeg lige fra bogen: 'Det amerikanske social- og sundhedsministerium vurderer, at omkring to millioner amerikanere oplever hjemløshed hvert år. Langt de fleste - 80 procent - af de hjemløse oplever kun en enkelt relativ kort periode med hjemløshed, mens 400.000 mennesker - 20 procent - betegnes som hyppigt eller kronisk hjemløse.' Grunden til, at jeg har taget de 600.000 er, fordi de danske tal, jeg bruger, er baseret på hver nat," svarede han.
Henrik Fogh Rasmussens bog, "Amerikanske tilstande", kan købes i butikkerne fra i dag.