Dansk direktør: Geithners reguleringsplan er malplaceret

Den amerikanske finansminister Timothy Geithner ser gerne, at den amerikanske kongres handler beslutsomt for at få indført regulering af de eller...

Slettet Bruger,

10/07/2009

Den amerikanske finansminister Timothy Geithner ser gerne, at den amerikanske kongres handler beslutsomt for at få indført regulering af de ellers uregulerede derivatmarkeder, især CDS-markedet (Credit Default Swap). Det skriver finansministeren i et notat, som skal benyttes senere i dag i forbindelse med en høring i kongressen ifølge Bloomberg News.

Ifølge Bloomberg skriver Timothy Geithner, at manglen på gennemsigtighed i derivatmarkedet har forstørret tabene, i takt med at krisen blev intensiveret, hvilket førte til en bølge af skadelig 'nedgearing', samt bidrog til et sammenbrud i kreditmarkedet.

Geithners angreb på CDS-markedet er dog malplaceret, og regulering vil ikke føre noget godt med sig, mener adm. direktør i Upsido.com, der udbyder af finansiel information, Peter Garnry Nielsen:

"Den eneste grund til at CDS-markedet var med til at forstærke krisens omfang var fordi, at den amerikanske centralbank stillede så meget billig likviditet til rådighed. Det gjorder, at der fra markedets aktører ikke var incitament til at ønske kapitalkrav. Det vil helt automatisk ændre sig nu, også uden offentlig indgriben," siger Peter Garnry Nielsen til 180grader.dk

Ifølge ham er CDS-markedets fordel netop, at det ikke er underlagt offentlig regulering og bureaukrati:

"CDS markedet var et af de eneste fungerende sekundære kreditmarkeder under kreditkrisens højdepunkt, derfor bør man nok overveje kraftigt, om myndighederne skal ind og regulere området. Det vil højst sandsynligt føre til mere bureaukrati i et ellers hyper-effektivt sekundært marked med egne institutioner til håndtering af kreditforlig, siger han.

CDS-markedet viste især sine unikke egenskaber i forbindelse med håndteringen af konkursen af den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers tilbage i efteråret 2008. Der var udstedt CDS-kontrakter på i alt 72 mia. dollar, og de var fordelt på 350 forskellige aktører. Det er et hidtil uset stort beløb, men alligevel sikrede de private institutioner på CDS-markedet en hurtigt proces, og allerede den 21. oktober, kun 1 måned efter konkursen, var samtlige kontrakter blevet clearet.

"På lidt over en måned håndterer ca. 350 aktører deres indbyrdes forpligtelser for i alt 72 mia. dollars. Det er uhørt hurtigt og smertefrit. Tænk blot på, hvor lang tid det tog at håndtere IT Factorys konkurs eller en hvilken som helst konkurs i Danmark," udtaler Peter Garnry Nielsen til 180grader.dk

JDL

Kilde: