Rygning øger hjernens arbejdsevne markant, siger forskere

Overraskende gennembrud efter 40 års forskning: - Efter mange års negative mediekampagner for at gøre rygning og rygere upopulære i verden, dukker ...

Klaus K,

26/02/2011

Overraskende gennembrud efter 40 års forskning: - Efter mange års negative mediekampagner for at gøre rygning og rygere upopulære i verden, dukker den amerikanske regering op med en stor analyse med et overraskende resultat:

Rygning har en markant positiv effekt på hjernens arbejdspræstationer. Nikotin får simpelthen hjernen til at fungere markant bedre på en række områder, siger forskerne - som en optimeret computer. Det gælder især, når leveringsmetoden er rygning, men også røgfri nikotin.

De positive effekter på hjernen kan ifølge forskerne være det, der får folk til at begynde på at ryge fast - og årsagen til, at det er svært at holde op igen.

Det er US-regeringens National Institute on Drug Abuse, der står bag analysen, som omfatter 48 forskellige kontrollerede menneskelige laboratorieforsøg.

- Læs hele artiklen her: Forskerne er sikre: Tobak øger arbejdsevnen

Analysen viser, at rygere og andre nikotin-brugere præsterer signifikant bedre i arbejdssituationer. Det gælder på områderne koncentration, opmærksomhed, præcision, indlæring, arbejdshukommelse, udholdenhed, hurtighed & motorik - og formentlig på flere områder, som forskerne nævner, men som de ikke vil konkludere noget på endnu, fordi der endnu ikke er lavet nok standardiserede forsøg på disse områder.

Mange forsøg viser således, at rygere kan holde koncentrationen i længere tid end deres ikke-rygende kolleger i arbejdssituationer - andre forsøg viser, at rygere og nikotinbrugere opnår markant bedre resultater i bil- og flysimulatorer.

Forskerne er sikre på konklusionen, fordi nikotinens effekt er målt både i rygere og ikke-rygere efter de strengeste videnskabelige principper: Placebo-kontrollerede, dobbelt-blindede forsøg, der er replikerede i testlaboratorier over hele verden igennem 40 år.

Smart med rygeforbud på arbejdspladser?

Nikotinen - det aktive stof i verdens mest upopulære plante, tobak - er med andre ord det perfekte ”working-drug” med en en forbedrende effekt på hjernen på 10-30%. En gave til det arbejdende menneske.

Den eneste hage ved nikotin ser ud til at være dens vanedannende effekt, som dog er omstridt blandt forskerne. Det antages, at der findes en ”withdrawal effect” ved rygning, som nedsætter den ”afholdende” rygers præstationer, men ikke alle forskere er enige.

Men måske kan man helt uvidenskabeligt sige, at hvis ikke-nikotinbrugere præsterer 1.0, så vil nikotinbrugere præstere op til 1.25 - med rygerne som de absolutte topscorere. Mens faste nikotinbrugere - især rygere - der ikke vedligeholder nikotinniveauet, vil præstere ned til 0.75.
 
Denne kendsgerning stiller naturligvis spørgsmål ved de mange rygeforbud på arbejdspladser, der er indført i Europa de sidste par år. Det har med stor sandsynlighed en negativ effekt på produktiviteten at forbyde rygning på virksomheder med mange rygere.

Man kan spørge: Kan irritationen ved røgen på sådanne virksomheder løses på andre måder? Vil en opdeling af medarbejderne og en bedre og mere effektiv ventilation af virksomhedernes indendørsluft få positiv effekt på produktiviteten? Disse spørgsmål må besvares på grund af virksomhedernes pt. svage produktivitet.

Andre spørgsmål: Ingen ønsker vel reducerede præstationer fra de mennesker, der udfører livsvigtige, koncentrations-krævende opgaver i samfundet? Fx. rygende piloter, kirurger eller redningsfolk?