Af Camilla Paaske Hjort, 180grader.dk
Den 32-årige cand. mag. i historie, Nina Søndergaard, er gået fra den arketypiske tilværelse som ”arbejdsløs humanist på dagpenge” til at skabe sin egen, originale virksomhed, som giver hende mulighed for at bruge sit fag: Virksomheden hedder Nørd Tours, og tilbyder guidede, lokalhistoriske ture rundt i København, hvor man for 80 kr. per næse kan høre om så forskellige emner som ”byens lugte” og ”seksualitetens historie”.
Friheden er fattigdommen værd
I den forbindelse meldte hun sig med lettelse ud af det dagpengesystem, som hun beskriver som kvælende og hæmmende for det individuelle initiativ:
”Jeg er blevet langt mere fattig, efter jeg er gået fra at være dagpengemodtager til at være virksomhedsejer. Men friheden er fattigdommen værd. Jeg er langt mere aktiv nu, fordi der ikke er et system, der ånder mig i nakken. For eksempel skriver jeg i dag artikler i min fritid. Hvis jeg som dagpengemodtager skrev et par artikler til for eksempel et lokalhistorisk blad, ville jeg skulle meddele på mit dagpengekort, at jeg har brugt tre timer af min onsdag aften på det.
Det er nedværdigende, at man på den måde skal redegøre for alt, hvad man foretager sig, og det mindsker motivationen for at foretage sig noget overhovedet,” siger Nina Søndergaard og understreger, at det ikke er den økonomiske modregning i dagpengene, hun har noget imod:
Skær hellere i de sociale ydelser til arbejdsløse
”Ligeså snart, man som dagpengemodtager tillader sig at beskæftige sig med et eller andet, skal det modregnes i tid og penge. Jeg har forståelse for, at det skal modregnes økonomisk, hvis man tjener penge udover dagpengene. Men den kontrol og umyndiggørelse, man udsættes for i dagpengesystemet, er demotiverende og rent ud sagt ikke til at holde ud,” forklarer hun. Hun ser hellere, at der bliver skåret i de sociale ydelser, frem for at man fortsætter med det nuværende system:
”For mit vedkommende ville jeg i hvert fald have foretrukket færre penge til gengæld for mere frihed, da jeg var i dagpengesystemet. Der er så meget i det nuværende system, der er bizart. For eksempel fik jeg på et tidspunkt at vide, at jeg havde ret til feriepenge. Feriepenge, når man er arbejdsløs!” Hun griner højt og fortsætter:
”Både kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere har ret til to ugers ferie om året. Det virker mærkeligt, men på den anden side kan man sige, at man som arbejdsløs ikke har ret meget egentlig fritid. Alt, hvad man foretager sig, skal der redegøres for overfor systemet – selv når man som arbejdsløs skal til et familiemedlems begravelse, skal man meddele det 14 dage i forvejen. Men det er jo lidt svært at vide 14 dage i forvejen, at folk dør,” bemærker hun ironisk.
Systemet skaber menneskeligt spild
Nina Søndergaard, der er medstifter af netværket Seksualpolitisk Forum, bruger en stor del af sin fritid på at lave politisk græsrodsarbejde, hvor hun blandt andet kæmper for seksuelt frisind og sexarbejderes rettigheder. Også hendes holdning til de systemer, danske arbejdsløse kommer ind under, bærer præg af hendes sympati for skæve eksistenser:
”Der går simpelthen så mange menneskelige ressourcer til spilde i det danske samfund. Der er ingen tvivl om, at de stive, sociale systemer er medskyldige i det. Hvis man ikke kan levere 8 timers arbejde om dagen, er det svært at finde et sted at gå hen i det danske samfund. Systemet bærer præg af en kassetænkning, som er med til at skubbe mange mennesker ud i fuldtidsarbejdsløshed,” mener hun.
Lugte og sex er også historie
Når Nina Søndergaard guider sine betalende gæster rundt i København, vælger hun emner som ligger uden for, hvad de fleste af os nok husker fra gymnasiets historieundervisning: En byvandring handlede om, hvilke lugte, der har været dominerende forskellige steder i København igennem historien, og på en anden byvandring kunne man blandt andet høre om bordellernes historie og verdenshistoriens første bøssebryllup, der foregik på Københavns Rådhus i 1989.
”Jeg tager nogle mere saftige emner op end de andre historiske guider i København,” bekræfter hun.
"Mange andre historikere vil sikkert rynke på næsen ad noget af det, jeg beskæftiger mig med. Men jeg synes, de emner er sjove, og så vil jeg gerne give folk et andet indblik i vores historie end det, de er vant til. Historie er jo ikke kun krige, politiske forhandlinger med videre. Der lugtede dårligt mange steder i København i gamle dage, og det er også en del af billedet af, hvordan det var at leve dengang. Og folk havde faktisk også sex før i tiden,” griner hun.
På en typisk Nørd Tour er der i dag en god håndfuld deltagere, og selvom det ikke lyder af meget, er Nina Søndergaard optimistisk: ”Med et reklamebudget, der indtil videre ligger på nul, så synes jeg, det går fint med at få byvandringerne promoveret. Jeg bruger mest de sociale medier, min hjemmeside og mund til mund-metoden, som er meget vigtig i den her branche. Men jeg vil helt klart på et tidspunkt begynde at reklamere mere offensivt. Jeg ønsker, at min lille virksomhed skal vokse sig langt større, end den er nu,” slutter hun.
Denne artikel er kommet i stand takket være penge fra 180Graders superbrugere, der har tegnet et abonnement til 39 kr. om måneden. Du kan blive superbruger ved at klikke her.