Lægemiddelstyrelsen, som står for kontrollen med medicin i Danmark, nedlægges nu og lægges ind under Sundhedsstyrelsen. Den officielle årsag angives at være en sparerunde, som skal medføre fyringer i de to styrelser og i Sundhedsministeriet.
Lukningen kommer imidlertid efter lang tids kritik af, at styrelsen var i et afhængigsforhold til den medicinalindustri, hvis produkter styrelsen skulle kontrollere. Det er nemlig medicinalindustrien, der har betalt de fleste af styrelsens udgifter.
Sådan er det mange steder i verden, hvor nationale lægemiddelstyrelser har svært ved at styre de store spillere i medicinalkartellet, Pfizer, Glaxo, Johnson & Johnson m.fl. De har ved brug af omfattende korruption og lobbyisme markedsført store mængder medicin med skadelige bivirkninger og mange årlige dødsfald til følge, som har resultaret i mange milliardbøder i USA.
I Danmark har der været heftig kritik af Lægemiddelstyrelsen, fordi den ikke reagerede på viden om alvorlige bivirkninger i tide - bl.a. Omniscan-skandalen, som har medført dødsfald og invaliditet blandt nyrepatienter pga af et livsfarligt kontraststof - og sagerne om farlige brystimplantater og hofteproteser.
Endvidere har Folketinget kritiseret styrelsen for at have fejlet i sagen om bivirkninger ved gravides brug af lykkepiller. Styrelsen vidste allerede i 2007, at pillerne havde medført dødsfald blandt danske spædbørn, men offentligheden fik først besked om det i 2011.
Og senest har Ekstra Bladet afsløret tre dødsfald og 214 livstruende bivirkninger blandt de 26.000 danskere, der siden rygeloven i 2007 har taget Pfizer's omstridte rygestop-pille Champix.
Til gengæld nægtede styrelsen, ligesom mange andre landes styrelser, at godkende et andet rygestop-middel, nemlig den harmløse, men effektive E-cigaret med nikotin. Uden tvivl fordi den produceres af mindre konkurrerende selskaber udenfor rygestop-kartellet.
Det er tvivlsomt, om Sundhedsstyrelsen vil være bedre end Lægemiddelstyrelsen til at beskytte danskerne mod sundhedsskader og dødsfald pga bivirkinger ved farlige lægemidler. Det er en opgave den enkelte borger i første række må tage på sig selv.