Forbud & hjemmekultur - debatindlæg: ”De fleste danskere siger, de er glade for rygeloven ud fra en forestilling om, at loven er god for sundheden," skriver miljøbiolog Niels Ipsen & Klaus K i et debatindlæg i JP.
Men der er ingen sundhedsgevinst ved et rygeforbud. Det er dokumenteret overalt - og der bliver heller ikke færre rygere efter et forbud, selv om nogen tror det, fremgår det af indlægget.
Til gengæld har rygeforbud en overset negativ effekt på økonomien. Det skyldes, at loven lægger låg på en vigtig økonomisk vækstdriver: Efterspørgslen.
"En stor gennemdokumenteret undersøgelse har vist, at rygeforbud får rygerne til at søge væk fra offentligt rum og øge tiden i hjemmet med i gennemsnit 90 min dagligt i forhold til før et rygeforbud. Uafhængigt af den økonomiske krise,” skriver de.
Gift for detailhandelen
”Rygeforbud kickstarter med andre ord en forbrugs-negativ ”hjemmekultur” blandt rygerne og deres familier. Og hjemmekultur er gift for detailhandelen. Mange forbrugsvarer og ydelser bliver helt unødvendige, når folk begynder at dyrke hjemmekultur,” hedder det i indlægget.
”Hvor længe vil regeringen fortsætte sundhedskrigen mod de i forvejen hårdt plagede rygere på bekostning af de egentlige problemer i samfundet: Økonomien & arbejdspladserne? Hvor vigtig er den sundhedspolitiske signalpolitik, hvis den fører til konkurser & ungdomsarbejdsløshed?”
"Er det mon snart på tide at gå den modsatte vej - og slække på anti-ryge politikken? Det har man lige gjort i Holland, hvor 2.300 cafeer blev undtaget fra rygeloven, samtidig med at regeringen stoppede anti-ryge kampagnerne og frigjorde arbejdstilsynet til løsning af fornuftigere opgaver end kontrollen af, om folk røg på cafeerne."
De to debattører slutter: ”Skal vi virkelig lade en moralsk sundhedskampapagne øge vores økonomiske problemer, mens den medicinal-sponsorerede anti-rygelobby og ”hjælpsomme” politikere prøver at presse de sidste danske rygere over på Nicorette?”
Læs hele debatindlægget på jp.dk - Indlæg med links og henvisninger findes på Klaus K blog