Ingen andre økonomer har sagt det, men alligevel vover jeg pelsen: Dansk økonomi befinder sig i en recession lige nu.
...
Det er ikke nogen særlig dyb recession, men recessionsfasen har varet i 6 kvartaler indtil nu, og vi ved ikke, om bundet er nået i 4. kvartal 2012, eller om nedturen vil fortsætte ind i 2013.
Recessionen begyndte i 2. kvartal 2011
Som det fremgår af figuren, så oplevede dansk økonomi en alvorlig recession fra 2. kvartal 2008 til 2. kvartal 2009, hvor real BNP faldt med 8 pct., og med en varighed på 4 kvartaler med faldende BNP.
Opsvinget efter finanskrisen var ekstremt svagt i de første tre kvartaler, efter bunden var nået, og det var først i 2. og 3. kvartal af 2010, at der for alvor kom lidt gang i væksten. Derefter stagnerede BNP igen, og nåede efter tre kvartaler et lokalt toppunkt i 2. kvartal af 2011.
Andet kvartal af 2011 var altså en top for konjunkturcyklen, og derfor definerer jeg det som toppen af en ny konjunkturcykel.
Der er en tommelfingerregel, der oftere anvendes af journalister end af økonomer, der siger, at en økonomi er i recession, hvis real BNP er faldet to kvartaler i træk.
Det har ikke været tilfældet for dansk økonomi siden 2008-9, men der er alligevel gode grunde til at definere dansk økonomi som i en recession, og datere recessions begyndelse fra 3. kvartal 2011, selv om real BNP ikke er faldet to kvartaler i træk.
Det sæsonkorrigerede kvartalsvise reale BNP er meget volatilt i Danmark og langt mere volatilt end i USA. Om det skyldes, at Danmarks Statistik anvender en anden metode til sæsonkorrektion, end de gør i USA, skal jeg ikke kunne sige, men den økonomiske tidsserie for kvartalsvis BNP har altid været meget volatil fra kvartal til kvartal, og der kan muligvis være noget i sæsonkorrektionen, der gør, at vi ikke har set BNP falde to kvartaler i træk siden 2. kvartal 2011.
Real BNP er dog faldet i 3 ud af 6 kvartaler siden 2. kvartal 2011 og med i alt 1,5 pct. fra 2. kvartal 2011 til 4. kvartal 2012. For året 2012 var BNP 0,56 pct. lavere end i 2011. Det er et ganske betydeligt fald i BNP, der fuldt ud retfærdiggør at definere dansk økonomi som i en recession.
Når man betragter det på den måde, er det nærliggende at definere dansk økonomi som i en recession, med det forbehold at tallene fra Danmarks Statistik stadig er foreløbige og kan ændre sig.
Anvender man NBER’s metode til datering af konjunkturcykler, er jeg ret sikker på, at man ville nå frem til dette resultat. Det er ikke muligt at anvende de amerikanske metoder på samme måde på dansk økonomi, men anvender man Bry-Boschan proceduren, der er designet til at reproducere NBER’s business cycle dating process på kvartalsvis BNP, og som kan replicere dem perfekt på amerikanske data, så vil den definere et toppunkt i konjunkturcyklen i 2. kvartal 2011. Og bunden kender vi ikke endnu. Måske indtraf den i 4. kvartal 2012, men recessionen kan også fortsætte ind i 2013. Under alle omstændigheder vil vi tidligst kunne datere bunden i konjunkturcyklen mod slutningen af 2013, når vi har de (stadig foreløbige) tal for BNP i de tre første kvartaler af 2013.
Såfremt jeg har ret i, at dansk økonomi befinder sig i en recession, så har den nu varet i indtil nu 6 kvartaler med et snigende fald i BNP, hvilket er to kvartaler længere end den store recession i 2008-9, til gengæld er den mindre dyb. Et fald på1,5 pct. af BNP er dog markant, og et fald i BNP på årsbasis på knap 0,6 pct. er heller ikke så lidt.
Verden ændrer sig ikke af, at vi omdefinerer fasen for dansk økonomi
Dansk økonomi ændrer sig naturligvis ikke af, at vi pludselig definerer dansk økonomi som befindende sig et andet sted i konjunkturfasen, end vi hidtil har gjort. Men det kan få os til at tænke anderledes over, hvor alvorlig den nuværende krise er, og hvor meget ringere dansk økonomi klarer sig sammenlignet med de andre lande i Nordeuropa.