Medicinal-sælger: Vi "hjernevaskede" lægerne til at give vores drugs til børn

Medicinal korruption: - En tidligere sælger hos medicinalgiganten GlaxoSmithKline har i kølvandet på en aktuel amerikansk regeringsundersøgelse afs...

Klaus K,

25/07/2012

Medicinal korruption: - En tidligere sælger hos medicinalgiganten GlaxoSmithKline har i kølvandet på en aktuel amerikansk regeringsundersøgelse afsløret chokerende insider-oplysninger om metoderne og moralen i medicinalbranchen. 

Oplysningerne er et wake-up call  til hele sundhedssektoren og til alle, der bruger medicin - også i Danmark.

Den 48-årige insider Blair Hamrick fra Florida arbejdede i flere år som sælger i GlaxoSmithKline - et af verdens største medicinalselskaber. 

I Glaxo deltog han sammen med sine kolleger i storstilet bestikkelse af læger - svindel med videnskabelige data i den medicinske litteratur - off-label salg af medicin (dvs. salg af medicin til behandling af andre sygdomme end dem medicinen virker imod) - samt ulovligt salg af anti-psykotisk medicin til børn & teenagere.

Disse kriminelle aktiviteter, som har ødelagt mange amerikaneres helbred pga af skadelig medicin, hørte til dagens orden hos GlaxoSmithKline i perioden 1998-2005 i USA. Og der er ifølge Blair Hamrick ingen grunde til at tro, det er anderledes i Europa og Danmark:  

”De store medicinalselskaber er globale, og de arbejder sådan overalt. Når man ser de offentliggjorte ulovligheder, der er sket i USA, hvor man overvåger selskaberne nøje for at stoppe deres svindel - så kan man forestille sig, hvordan det foregår i andre lande, hvor selskabernes aktiviteter ikke er så nøje overvågede,” siger han til naturalnews.com

"Vi vidste hvordan vi fik budskabet boret ind i lægens hjerne"  

Blair Hamrick er den ene af de fire whistleblowere fra GlaxoSmithKline, hvis vidneudsagn det amerikanske justitsministerium benyttede som grundlag for undersøgelsen mod Glaxo. Sagen endte med et forlig, hvor selskabet erklærede sig skyldig i anklagerne og måtte betale 3 mia $ i bøde og erstatning (18 mia kroner) - historiens største bøde til et medicinalselskab:

Medicinalgigant fik bøde på 18 mia for svindel, lægekorruption & ulovligt salg til børn

Andre medicinalgiganter - fx. verdens to største selskaber, Pfizer og Johnson & Johnson - har fået bøder i samme størrelsesorden, men de jurister der er involveret i sagerne siger, at der ikke sker nogen ænding i praksis, før man sender toplederne i fængsel. Blair Hamrick er enig.

I et video-interview med Mike Adams fra naturalnews.com fortæller Hamrick om sit førstehåndskendskab til ulovlighederne fra sit job som sælger for Glaxo. Hans opgave gik ud på at "overtale" lægerne i hans distrikt til at ordinere Glaxo's produkter til deres patienter: 

”Vi blev trænede i at give lægerne små catch phrases, som vi vidste borede sig ind i lægens hjerne. Selv om vi kun havde et minut til samtalen med lægen, vidste vi præcis hvad vi skulle sige for at få ham til at bruge vores produkt," siger Hamrick i interviewet. 

Vi elsker de unge læger, for de vil ordinere vores produkt i hele deres karriere” 

"Vi lærte at få fat i de unge læger - ofte lige når de kom ud fra lægestudiet. De unge læger er de bedste for en drug-sælger, for de vil ordinere dit produkt i hele deres karriere. De er også lettere at overtale til at bruge drugs end ældre læger, som ofte er kritiske over for industrien."  

"Vi blev trænede i at finde årsagen til, at en læge ikke ville ordinere vores produkt. Nogle læger er bekymrede for bivirkninger - fx. angst eller søvnløshed. Når vi havde hørt lægens reservationer, kom vi tilbage og tiltalte ham med bestemte ord - Little catch phrases - for at få ham til at opgive sin modstand og ordinere pillerne. Det er en spin-maskine," siger Hamrick.

Mike Adams: Kan du give et eksempel? Hvad hvis lægen fx. sagde, at han ikke ville ordinere jeres produkt, fordi han ville undgå, at hans patienter fik søvnløshed?  

”Så ville vi sige: Men doktor, det er jo kun de første par dage. Så snart kroppen har vænnet sig til produktet, forsvinder søvnløsheden.”  

”Et andet eksempel: Astma-medicinen Advair viste sig at øge dødsfaldene blandt sorte amerikanere. Så sagde vi: "Well, doktor. Vi ved jo, at folk i de lavere socio-økonomiske klasser ikke tager deres medicin regelmæssigt." - Det er et almindeligt argument, industrien benytter, hvis der er uventede bivirkninger ved et drug.” 

Wellbutrin: The happy-horny-skinny drug 

"Vi blev også trænede i at sælge medicin off-label - (dvs. til et andet formål end det er lavet til). Wellbutrin-pillen var tilladt til behandling af depression, men Glaxo var ikke tilfredse med salget, så vi blev bedt om også at pushe det som et middel mod fedme og sexuel dysfunktion.” 

”Dette er ulovligt. Der findes ingen studier eller data, der viser noget om virkningerne af Wellbutrin til de lidelser. Men vi lærte at udnytte det til vores fordel, at pillen kunne bruges til flere formål. Så kunne vi sige: "Hey, husk lige, doktor: Wellbutrin er the happy-horny-skinny pill. Vi vidste, at når vi brugte den lillle catch phrase, så ville lægen huske det." 

"Jeg begyndte at forstå, at der var noget galt, da Glaxo's ledelse bad os om at sælge anti-psykotiske drugs til børn ned til 12 år, selv om der stod i indlægssedlen, at pillerne ikke måtte indtages af nogen under 18. Det var sådan en situation, der førte til den første klage mod Glaxo fra min kollega og mig," fortæller Hamrick. 

Korruptionen: Læger på foredrags-turnéer

Blair Hamrick blev på et tidspunkt forfremmet og var ansvarlig for at sende læger på de populære "foredragsprogrammer", hvor læger holder foredrag og anbefaler brugen af et drug til andre læger. Sådan et foredrag giver lægen mellem 1000 og 2500 dollars for en halv time. 

"Så snart nogle af lægerne fandt ud af, at jeg kunne arrangere disse foredrag, blev de meget ivrige og spurgte: ”Hey, kan du ikke få mig med på et foredragsprogram?" siger Hamrick, ”Det er jo gode ekstra penge.” 

Det har været fremme, at Glaxo har betalt 49.000 læger for at deltage i den slags foredragsprogrammer i USA. 

"Mange læger har tjent godt på foredrags-turnéerne for Glaxo. De tjener så meget, at de har hyret sygeplejersker og andre læger til at passe deres praksis i månedsvis, mens de er ude på foredragsturné. Nogen læger har tjent 6000 dollars om dagen på det.”  

”Disse foredrag fungerer jo som reklame for produkterne: Lægerne står og fortæller om "deres gode personlige erfaringer" med produktet, men de bruger Glaxo's slide shows og data fra vores marketingafdeling," siger Hamrick.

The Write-Right Program: ”Skriv ikke, at du har inviteret lægen til Super Bowl ... ” 

Da US-regeringen begyndte at undersøge Glaxo for ulovlige salgsmetoder, iværksatte Glaxo’s ledelse The Write-Right program internt i virksomheden, som blev ledet af Glaxo's advokater. 

”Programmet handlede ikke om at ændre strategi. Vi skulle fortsætte som hidtil - men fremover måtte vi ikke længere skrive om de kritisable ting, vi foretog os. De sagde fx: ”Skriv aldrig i dine noter, at du inviterede lægen med til Super Bowl - den slags ting skal ikke fremgå skriftligt.”

"Dette cover-up var ledelsens reaktion på anklagerne. De gjorde intet for at ændre praksis,” fortæller Hamrick.  ”Jeg arbejdede i Denver, som er en stor sportsby - her havde vi sæson billetter til alle de store sportskampe. Når du arbejder med lægerne er det guld værd at kunne sige: Hey doktor, vil du ikke med til finalekampen på søndag? Jeg har billetter.”

”Jeg har hørt læger der siger, at de er upåvirkede af drug-sælgere og marketing tricks. Jeg siger: No way … ! Selskaberne har undersøgt dette nøje. Det virker. De ved, hvordan de skal gøre. They are going to get you. Det er et ulige magtforhold.”

”Korrupte læger burde have medicinal-logoer på kitlerne, ligesom racerkørere” 

Mike Adams: Var der ingen hæderlige læger, der nægtede at spille med på sælgernes spil?

”Jo. Ca. 20% af lægerne vil ikke have med drug-sælgere at gøre. De nægter simpelthen at tale med os eller se os på deres kontor. Dem respekterer jeg." 

"Da jeg var sælger elskede jeg de læger, der tog imod alt fra os. Men da jeg så, hvor frygteligt systemet er, forstod jeg at de eneste læger man kan stole på er dem, der ikke ville have besøg af os. Resten af lægerne … de 80% - de er købt for penge og forskellige tjenester af medicinalindustrien.” 

”Og problemet er jo, at det er skjult. Patienterne ser det ikke. De korrupte læger burde have Glaxo's og Pfizers logoer siddende på kitlerne ligesom racerkørere. Så ville folk måske vågne op,” siger Hamrick. 

”Det er blevet en forfærdelig industri, som ødelægger folks liv. Når et barn begår selvmord eller besvimer efter at have taget anti-depressive off-label drugs, så er det på tide at stoppe. Det er frygteligt. Jeg håber snart det går op for befolkningen, hvort sygt dette system er.” 

”De har ødelagt den videnskabelige litteratur” 

”Sagen viser også, at man ikke kan stole på researchen mere, for selskaberne har svindlet med data og har ødelagt den videnskabelige litteratur. Selv et tidsskrift som New England Journal of Medicine kan man ikke stole på mere. Ingen kan vide om artiklerne er sande. Og det gælder alle selskaberne - de beskytter hinanden. Det er en mafia,” siger Hamrick.

"Og så fremstiller de sig som ”gode” selskaber. Men en virksomhed som Glaxo - med sloganet "Gør mere - lev længere" - som samtidig pusher off-label drug salg til børn … man må spørge: Hvor ondt kan det egentlig blive?"

GlaxoSmithKline's ledelse har i forbindelse med retssagen sagt, at man ikke længere foretager disse kriminelle aktiviteter. ”Det er fortid og vi fortryder det, vi har gjort,” siger Glaxo’s CEO, Andrew Witty ifølge New York Times.